Tornar dalt

Els col·legis d’Educació Primària que vulguen participar en el projecte 50/50 ja poden presentar les sol·licituds

Els col·legis d’Educació Primària que vulguen participar en el projecte 50/50 ja poden presentar les sol·licituds

Cada centre escolar rep el 50% dels diners derivats del seu estalvi energètic en forma de subvenció directa, i la resta en inversió municipal

 

Amb la publicació en el BOP, hui dijous dia 11, de l’anunci de l’Ajuntament de València sobre la convocatòria de les subvencions destinades als col·legis integrants del projecte 50/50, demà s’obri el termini establit perquè els centres escolars d’Educació Primària interessats puguen presentar les seues sol·licituds de participació en la edició de 2023 d’esta iniciativa municipal. El Consistori subvencionarà amb una mica més de 100.000 euros les activitats d’estalvi energètic que impulsen els col·legis participants.
El Projecte Educatiu 50/50 és una iniciativa subvencionada per l’Ajuntament de València que consistix en la implementació d’un protocol de comportament, seguiment i control de les despeses en energia que done com a resultat un estalvi en els consums energètics i d’aigua dels col·legis. Este protocol d’actuació ha d’implicar tota la comunitat educativa, en la qual s’inclou el personal directiu, representants de les AFA (Associació de Familiars de l’Alumnat), professorat, alumnat, personal de neteja i servici de menjador.

El 50% dels diners estalviats per cada centre (que en les edicions anteriors s’ha situat al voltant dels 3.000 euros) es retorna als col·legis en forma de subvenció directa a fons perdut, destinada a sufragar els objectius propis de cada centre. Quant a l’altre 50%, l’Ajuntament l’invertix en iniciatives que permeten reduir el consum i millorar l’eficiència energètica de les escoles, a partir de les incidències identificades pels equips participants en cada col·legi.

Poden participar en esta campanya un màxim de 20 col·legis públics d’educació primària, el consum energètic i d’aigua dels quals siga mantingut per l’Ajuntament de València. Els centres interessats tenen un termini de 20 dies naturals a comptar des del següent al de la publicació de l’anunci de la convocatòria en BOP, és a dir, a partir de demà divendres. Cada col·legi triat constituirà un equip energètic integrat pels diferents membres de la comunitat educativa, en el qual l’alumnat ha de tindre un protagonisme especial. Estos equips, que compatarn amb l’assessorament d’una empresa especialitzada, són els encarregats de dur a terme les mesures d’estalvi d’energia i d’aigua triades, vetlar pel compliment del projecte, transmetre els coneixements als altres alumnes i servir de via de participació de tot el centre.

L’import total del crèdit ascendix a 103.134 euros; i algunes de les mesures que es poden implantar per a aconseguir els resultats d’estalvi energètic són: sensors de moviment en els banys, regulació del cabal de les fonts del pati, brides en els interruptors d’aigua per a reduir la quantitat que brolla, canvi de llums dels corredors a tecnologia Led, cartells per a apagar els ordinadors, o segellat de finestres i portes tal d’evitar la pèrdua de calor o l’entrada de fred, entre d’altres.

A més de l’estalvi energètic i econòmic, este projecte té un vessant pedagògic, atés que també busca transmetre a la població infantil la necessitat de l’estalvi energètic per la repercussió que té en la reducció de l’empremta de carboni i en la preservació del medi ambient.

Skip to content