Tornar dalt

Europa ha seleccionat València per a participar en el projecte ‘Ciutats Pilot’, una acció climàtica sense precedents que compta amb un pressupost de 32 milions d’euros

Europa ha seleccionat València per a participar en el projecte ‘Ciutats Pilot’, una acció climàtica sense precedents que compta amb un pressupost de 32 milions d’euros

La ciutat de València ha sigut convidada a formar part d’una acció climàtica sense precedents que impulsa la Unió Europea, a través del Programa de Ciutats Pilot de NetZeroCities. Es tracta del projecte Ciutats Pilot, que preveu experimentar amb noves formes de descarbonitzar les ciutats de manera ràpida, en el transcurs d’un programa que té dos anys de duració. L’alcalde de València, Joan Ribó, ha manifestat la seua satisfacció per esta elecció de València com a ciutat membre de la iniciativa que, ha subratllat, reflectix l’aposta d’Europa per la nostra ciutat i el suport a les polítiques de sostenibilitat i de descarbonització que portem impulsant ja molts anys des del govern municipal”.
Les activitats de Ciutats Pilot disposaran d’un pressupost de 32 milions d’euros en subvencions del projecte NetZeroCities. Les Ciutats Pilot de les quals forma part València han sigut seleccionades de les 112 ciutats que formen part de la missió europea, en una iniciativa que és gestionada per la Plataforma de la Missió de la UE sobre la Neutralitat Climàtica i Ciutats Intel·ligents. Tal com s’assenyala des de l’organització de la iniciativa, totes les ciutats integrants del projecte posen la transició climàtica urbana en una nova trajectòria; per això, implementaran accions innovadores sistèmiques i dissenyades localment, que es desenvoluparan en múltiples àrees, des d’edificis fins a residus, i palanques de canvi, inclosa la governança, les finances i les polítiques.

En total, han sigut seleccionades 53 ciutats de 21 països com a ciutats associades de la Unió Europea i Horitzó 2020, de les quals set són espanyoles. Junt amb València estan Barcelona, Madrid, Sevilla, Valladolid, Vitòria-Gasteiz i Saragossa. Tal com ha explicat el regidor d’Innovació, Carlos Galiana, “sempre hem dit que la innovació és un viatge compartit; i estes Ciutats Pilot representen el començament d’un viatge més llarg cap a la neutralitat climàtica: un viatge que transformarà les ciutats i les unirà al voltant d’una visió compartida per a una transició climàtica justa”.

Per la seua banda, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramón, ha destacat que “València s’està convertint en un referent a Europa per la seua lluita contra el canvi climàtic i la seua aposta decidida per les energies renovables. Tenim el compromís de ser una ciutat climàticament neutra en 2030, i això és un repte i una oportunitat per a les nostres institucions i per a la ciutadania. Estem construint la València del futur, més verd, més sostenible, més inclusiva i més habitable.”

El programa d’acció climàtica Ciutats Pilot experimentarà amb noves formes de descarbonitzar les ciutats ràpidament en el transcurs d’un programa de dos anys. Seleccionades d’un ventall de 103 sol·licituds que involucren 159 ciutats de 33 països de la Unió Europea i els països associats d’Horitzó 2020, cadascuna de les ciutats pilot serà un camp de proves per a adoptar enfocaments sistèmics, inclusius i de múltiples palanques per a transformar els sistemes de la ciutat. Durant el seu desenvolupament de dos anys, les ciutats reflexionaran i aprendran sobre la marxa, i brindaran oportunitats perquè altres ciutats seguisquen els seus passos, replicant i/o escalant enfocaments i solucions rellevants per al seu context.

Les activitats de Ciutats Pilot disposaran d’un import de 32 milions d’euros en subvencions del projecte NetZeroCities, que gestiona la Plataforma de la Missió. Estes subvencions són finançades per Horitzó 2020, el programa marc de la UE per a la investigació i la innovació que precedix a l’actual programa Horitzó Europa. Les subvencions complementaran el suport ja proporcionat per City Advisors i els socis del Consorci de NetZeroCities. El Programa de Ciutats Pilot és una part crucial per a aconseguir els objectius de la Missió de Ciutats de la UE, l’objectiu de la qual és que 112 ciutats siguen climàticament neutres per a 2030.

La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024

Com és conegut, València està treballant actualment en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l’estratègia d’innovació Missions València 2030, amb l’objectiu de convertir València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió “ciutats intel·ligents i climàticament neutres”.

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l’espai públic, i l’alimentació saludable.

Skip to content