Tornar dalt

Experts de tota Europa es donen cita a València per a intercanviar experiències en la rehabilitació energètica d’edificis

Experts de tota Europa es donen cita a València per a intercanviar experiències en la rehabilitació energètica d’edificis

El projecte EBENTO, amb un pressupost de sis milions d’euros finançats per la Unió Europea, tria València, Atenes, Manchester i Tallinn com a ciutats pilot

Durant hui i demà, vint experts de set països europeus visiten València per a posar en marxa  el projecte EBENTO  i començar a posar  en comú l’experiència  dels diferents agents implicats en la reducció del consum energètic dels edificis i l’aplicació de noves tecnologies en la construcció i rehabilitació d’habitatges. 

En el projecte europeu, que es desenvoluparà durant els pròxims tres anys i compta amb un pressupost de sis milions d’euros, participen onze socis, entre institucions públiques, empreses, universitats i cooperatives d’Espanya, Grècia, Estònia, Àustria, Eslovènia, Regne Units i els Països Baixos . 

El projecte, que té la seua primera trobada de presentació aquesta setmana en la capital valenciana, està coordinat per la multinacional tecnològica ETRA I+D, Centre d’Excel·lència Smart City amb seu a València i se durà a terme fins a setembre de 2025 en quatre ciutats pilot. A més de València, s’ha seleccionat la capital grega, Atenes, la capital d’Estònia, Tallinn i Manchester, al Regne Unit, per a desenvolupar l’experiència. 

Durant els pròxims tres anys, l’objectiu és identificar les necessitats i les solucions òptimes per a la millora de l’eficiència energètica dels edificis construïts i desenvolupar una plataforma a manera de finestreta única per a les institucions públiques i les cooperatives on puga aprofitar-se l’experiència i l’I+D+i  que aporta el sector privat.

Mission València 2030

València, triada per la Unió Europea com una de les 100 ciutats climàticament neutres en l’horitzó 2030 i candidata a Capital Verda Europea 2024, exposarà durant aquests dies la seua experiència en l’Oficina Municipal de l’Energia, que ja actua com a punt d’assessorament gratuït per a la rehabilitació energètica. Gràcies a EBENTO es pretén, entre altres coses, que a mitjà termini tots els europeus puguen rebre informació sobre la situació energètica del seu habitatge, simulacions de com podrien millorar-la realitzant diferents reformes i informació personalitzada sobre les ajudes i subvencions a les quals podrien optar.

Per a Alejandro Ramon, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica de l’Ajuntament de València, “València està apostant fort per l’adaptació de la ciutat als canvis que comporten el canvi climàtic i la crisi energètica. Sumar-nos a projectes com aquest que impulsa la Unió Europea és una oportunitat per a posar en valor el treball que estem fent i també per a aprofitar-nos de les experiències que duen a terme altres institucions”

Parc d’habitatges envellit a València

A València, el parc d’edificis és responsable d’aproximadament el 38% del consum energètic de la ciutat i del 21% de les emissions de CO2. Les xifres són similars a les de moltes ciutats europees, per això la Comissió Europea, dins de la seua estratègia de Pacte Verd per a la Unió, s’ha fixat com un objectiu prioritari la millora de l’eficiència energètica de les edificacions.

Dels 410.100 habitatges  que té la ciutat de València, el 48%  es van construir fa més de 50 anys  i prop del 70% van ser construïdes abans de 1980, per això majoria tenen la qualificació energètica més baixa. Amb l’adequada  rehabilitació d’un edifici es pot reduir fins a sis  vegades el seu consum energètic, amb l’estalvi econòmic i d’emissions corresponent. 

“L’Oficina de l’Energia de València –afig Alejandro Ramon- fa temps que atén de manera gratuïta als veïns i veïnes de València que tenen inquietuds sobre com millorar el seu consum energètic. És una qüestió d’estalvi econòmic i és una qüestió de responsabilitat mediambiental. Des de l’Ajuntament s’ofereix assessorament a particulars sobre totes les ajudes disponibles per a la rehabilitació d’habitatges i informació a les comunitats de propietaris per a impulsar la rehabilitació d’edificis”.

Foment de l’economia i l’ocupació verda

L’oferta del sector de la rehabilitació a la Comunitat Valenciana es troba fragmentada en xicotetes i mitjanes empreses i professionals autònoms. De fet, els i les treballadores autònomes representen al voltant del 30% de l’ocupació en el sector, les micro empreses amb menys de 9 persones suposen el 96% i les micro empreses sense persones ocupades suposen més del 60%. Aquesta tipologia d’empresa xicoteta dificulta la implementació de reformes integrals i ambicioses en els pisos i els edificis. Per aquest motiu, un altre dels objectius del projecte EBENTO és que tant les  empreses com els professionals del sector de la rehabilitació compartisquen informació i dades de manera transparent i fiable, par tal de brindar confiança i seguretat als consumidors.

L’ajuntament de València participa en aquest projecte europeu a través de la fundació municipal València Clima i Energia, que gestiona l’Oficina de l’Energia i serà l’encarregada de gestionar els 474.500 euros de subvenció concedits a la ciutat per a aquest programa.