
La Fundació València Clima i Energia i la UPV analitzen les necessitats de les persones que patixen pobresa energètica
L’alumnat del Màster Universitari de Cooperació al Desenrotllament detecta en quatre estudis com la factura de la llum condiciona la vida social, l’alimentació i les rutines de les famílies analitzades La investigació revela que les dones són les principals encarregades de la gestió de l’electricitat en les famílies amb pobresa energètica
La vida social, l’alimentació o l’hora de la dutxa són algunes de les rutines que es veuen afectades per la situació de pobresa energètica, segons quatre treballs acadèmics realitzats en el marc d’una col·laboració entre València Clima i Energia, fundació de l’Ajuntament de València, i el Màster Universitari de Cooperació al Desenrotllament de la Universitat Politècnica de València (UPV) amb el suport de la Càtedra de Transició Energètica Urbana de la UPV.
Els treballs han analitzat en profunditat com afecta la situació de vulnerabilitat energètica a sis famílies de la ciutat de València. En tots els casos, les famílies han manifestat que la dificultat per a fer front a les factures de la llum condiciona el tipus d’aliments que seleccionen per a la seua dieta o el fet que compren més plats ja cuinats per a no gastar energia en la llar. Així mateix, esta situació afecta la vida social, doncs, segons afirmen, reben menys visites de familiars o amics i traslladen els plans fora de casa per a reduir els gastos dins de la llar.
Per a Carlos Mundina, regidor de Millora Climàtica i Transició Energètica, “la col·laboració amb les institucions acadèmiques és bàsica per al desenrotllament de la investigació i un eix de treball prioritari per a l’Ajuntament de València. En este cas, des de la Fundació València Clima i Energia juntament amb els investigadors d’Ingenio, volem conéixer millor el problema de la pobresa energètica a la ciutat per a dissenyar anar ampliant les polítiques que ens permeten erradicar-la”
Segons explica Alejandra Boni, investigadora de l’Ingenio, centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la UPV, i professora de l’assignatura Metodologies d’Investigació dins del màster, “la col·laboració amb València Energia i Clima és una aposta innovadora per la defensa del dret a l’energia i amb l’objectiu d’abordar un repte urgent: la vulnerabilitat energètica a la ciutat”.
Rols de gènere
Els quatre treballs exploratoris conclouen també que els rols de gènere es posen de manifest a l’hora d’accedir a les ajudes per a afrontar el pagament energètic, sent les dones les principals encarregades d’accedir a estes i gestionar el gasto energètic a casa amb mesures com, segons apunten algunes famílies, organitzar la dutxa de diversos familiars al mateix temps. Així mateix, apunten com a principals conclusions l’important valor de les associacions a l’hora d’ajudar les famílies a gestionar les ajudes, el paper dels kits d’eficiència energètica de València Clima i Energia i la necessitat d’incrementar la pedagogia per a gestionar-les i per a donar-les més visibilitat. La col·laboració ha permés que l’alumnat puga aplicar metodologies qualitatives d’investigació en un context real. “Els quatre primers treballs generats a partir d’esta col·laboració establixen la base per a poder continuar aprofundint en este fenomen social complex i amb múltiples dimensions”, afig Boni. “Este projecte és un primer pas que reforça el compromís conjunt de les dos institucions amb una transició energètica justa, inclusiva i centrada en les persones”, conclou la investigadora.

