Tornar dalt
Urbanew - Nuevo ecosistema en lo referente a la rehabilitación energética de edificios - València Clima i Energia

La València Verda analitza com han de ser les vivendes urbanes del futur  

• El projecte Urbanew de la Unió Europea selecciona 7 ciutats espanyoles com a laboratori de proves per a reorientar la construcció a les ciutats i fer-les més sostenibles i adaptades al canvi climàtic
• València, Barcelona, Madrid, Sevilla, Saragossa, Valladolid, Sòria i Vitòria-Gasteiz estudien com construir amb nous materials de menor impacte en el medi ambient

La ciutat de València, a través de la Fundació València Clima i Energia, ha sigut seleccionada per la Comissió Europea, juntament amb altres sis ciutats espanyoles, per a desenvolupar el projecte europeu Urbanew, d’H2020 i la xarxa NetZeroCities.

Este projecte té un finançament europeu d’1,5 milions d’euros fins a maig de 2025 i a València ho lidera la Fundació València Clima i Energia que s’encarregarà de redactar un pla pilot de rehabilitació energètica d’un edifici públic de propietat municipal que servirà per a inspirar altres intervencions similars en altres edificacions públiques i privades per a fer-les sostenibles.

L’objectiu d’Urbanew és impulsar una transformació sistèmica de les tècniques i els materials de construcció residencial i la millora de l’eficiència energètica a les ciutats europees amb l’objectiu de reduir la petjada de carboni en el sector i afrontar així el desafiament que suposa el calfament global a les ciutats.

Així i gràcies al finançament d’Urbanew, les ciutats de València, Madrid, Barcelona, Sevilla, Vitòria-Gasteiz, Saragossa, Valladolid i Sòria promouran conjuntament accions per a fomentar la rehabilitació energètica i la substitució de materials de construcció, fomentant l’ús de matèries primeres locals amb baixa petjada de carboni i fomentant el desplegament d’energies renovables sota models d’autoconsum i comunitats energètiques.

En este sentit, el regidor de Millora Climàtica i Transició Energètica, Carlos Mundina, ha destacat que a València “treballem per a reduir dràsticament les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, garantint al mateix temps que els esforços de descarbonització siguen equitatius i contribuïsquen al benestar dels veïns. Ho fem estudiant casos d’èxit en altres ciutats i mostrant a la resta d’Europa les coses que funcionen ací”.

En la Unió Europa, les urbs alberguen al 75 % dels ciutadans i ciutadanes d’esta zona i representen més del 70 % de les emissions globals de CO₂. Tant a Europa com a tot el món, les ciutats tenen davant sí el repte de fer compatible una gran concentració de població amb la implementació de polítiques de sostenibilitat i un dels principals desafiaments és afrontar la transició energètica.

Segons ha apuntat Mundina, “les ciutats són part del problema, però també són part de la solució. Són grans emissores de gasos efecte d’hivernacle, però també són centres d’activitat econòmica, generació de coneixement, innovació i noves tecnologies. A València volem aprofitar tota la nostra capacitat d’innovació i començar a pensar com han de ser les ciutats del futur”.

A més, el regidor ha recordat que València és Capital Verd Europa 2024 i és una de les primeres ciutats europees a rebre el segell de Ciutat Missió, “un títol que reconeix el compromís climàtic i lideratge de la ciutat en la reducció d’emissions”. Este títol reconeix el pla d’acció arreplegat en l’Acord Climàtic de la ciutat, pel qual es compromet a reduir les emissions de CO₂ en un 80 % i aconseguir la neutralitat climàtica en 2030.

Skip to content