L’Ajuntament exposa durant la València Cities Climate Week el treball realitzat en millora climàtica i eficiència energètica
• Tècnics de la fundació municipal València Clima i Energia i València Innovation Capital participaran en els diferents fòrums que es desenvoluparan simultàniament al Palau de la Música
• Es donaran a conéixer els avanços en sostenibilitat urbana i iniciatives per a millorar la resiliència, l’adaptació i la mitigació dels efectes de les crisis climàtiques
L’Ajuntament de València exposarà, durant la València Cities Climate Week que acollirà el Palau de la Música els pròxims dies 25, 26 i 27 de juny, el treball realitzat en matèria de millora climàtica i eficiència energètica.
En concret, els tècnics de la fundació municipal València Clima i Energia i de València Innovation Capital (VIC) posaran en valor, davant la visita d’especialistes en medi ambient i transició energètica de la Unió Europea i en els diferents fòrums que se celebraran simultàniament, els avanços en sostenibilitat urbana en relació a la lluita contra la pobresa energètica i l’expansió de les comunitats energètiques locals, així com en polítiques de rehabilitació energètica i edificació eficient.
També es posarà en comú el treball que es realitza des de les diferents Oficines de l’Energia municipals com a punts de transformació ciutadana en matèria energètica i de sensibilització, la participació ciutadana en programes com “El meu barri en transició” o iniciatives per a millorar la resiliència, l’adaptació i la mitigació dels efectes cada vegada més freqüents de les crisis climàtiques.
Així mateix, es donarà a conéixer projectes com “Las Naves Brillen”, iniciativa de VIC en el marc de MatchUp, que aposta per la transició energètica justa i inclusiva; “RescueMe”, l’objectiu del qual és analitzar i millorar la resiliència enfront del canvi climàtic dels paisatges culturals costaners a Europa o s’abordarà l’impacte en la salut de les polítiques energètiques de la ciutat.
Participació tècnica municipal
En la Setmana del Clima, l’Ajuntament de València compartirà les experiències i treballs desenvolupats a través de diferents tècnics municipals que participaran en les tres trobades europees que la ciutat acollirà i que són l’Assemblea General d’Energy Cities, la Conferència anual de Ciutats Missió 2024 i el Fòrum Europeu de Resiliència Urbana (EURESFO).
Així, en la vesprada de la jornada inaugural del dimarts 25 de juny, el tècnic de la Fundació València Clima i Energia, Alejandro Alonso, participarà en la sessió “Policy Lab at EU level – Built Environment”, laboratori de polítiques que es realitzarà a les 14:00 hores al Pati dels Bambús, i en el qual les diferents ciutats Mission llançaran qüestions relacionades amb la millora en l’eficiència del parc edificat.
En la jornada del dimecres 26, la tècnic d’I+D+i de València Innovation Capital, Claudia Ferre, participarà a les 11:15 hores en una sessió interactiva amb l’audiència on presentarà el projecte “Las Naves Brillen”, una iniciativa sostenible d’una planta fotovoltaica finançada per l’administració al costat de la ciutadania i en la qual els participants reben els beneficis dels estalvis energètics generats cada any.
Per part seua, Francisca Hipòlit, també de València Innovation Capital, intervindrà en la conferència “Gestió de residus i circularitat” de les 14:30 hores, dins del fòrum Energy Cities, i en la qual es mostraran pràctiques exemplars en estratègies de gestió de residus. S’abordarà el concepte de circularitat i es posarà l’accent en la importància de fomentar un sistema de circuit tancat que reduïsca l’impacte ambiental i millore l’eficiència dels recursos.
A més, Alejandro Gómez, coordinador de Projectes Europeus i Estratègies Urbanes de València Clima i Energia participarà en la sessió titulada “Innovacions per a l’acció climàtica”, que està emmarcada en el fòrum Ciutats Missió 2024. En ella presentarà diverses experiències de la fundació sobre com implicar la ciutadania i a altres entitats de l’ecosistema (privades, públiques, socials, acadèmiques i mitjans de comunicació) en la Missió Climàtica i els projectes de sostenibilitat de la ciutat.
També, el fòrum Energy Cities organitza, a les 16:15 hores, una sessió en la qual el tècnic de València Clima i Energia, Arturo Zea, explicarà com València està abordant els desafiaments relacionats amb els projectes solars comunitaris. Zea presentarà el projecte “Requiem in Power” (RIP), en el marc del projecte “Power UP”, gràcies al qual l’Ajuntament podrà destinar un 25 % de l’energia, obtinguda de les 5 plantes fotovoltaiques que s’instal·laran en els cementeris de la ciutat, a llars en situació de vulnerabilitat.
Intervencions del dijous
D’altra banda, la jornada el dijous 27 de juny i en el marc del panell “Resiliència justa en tota Europa”, comença a les 9:00 hores del matí i el tècnic de Projectes Europeus de la Fundació València Clima i Energia, Emilio Servera, exposarà, a la Sala d’Exposicions, el treball realitzat a la ciutat de València en el marc del “Fair Local Green Deals” i altres projectes europeus, on s’ha avançat cap a una millor integració de l’adaptació al canvi climàtic en l’Acord Climàtic de la Ciutat.
Durant la vesprada, el coordinador de l’Àrea d’Energia de la Fundació València Clima i Energia, Corentin Girard, intervindrà en la sessió de Energy Cities “Let’s make it work”: cities revealing their potential, a les 15:15 hores en la Sala d’Exposicions, i la tècnic d’I+D+i de VIC, Noemi García, qui també participarà en la sessió Enegy Cities, però en la trobada de les 16:15 hores, on paralà de projecte europeu que es coordina des de València Innovation Capital “WELLBASED”. Finalment, Lola Almazán, tècnic de VIC, intervindrà en el fòrum EURESFO en la conferència que se celebrarà a les 16:15 hores “Compta la cultura per a la resiliència? Oportunitats i reptes per a uns paisatges culturals més resilients”, en la qual parlarà sobre el projecte “RescueME”, l’objectiu del qual és analitzar i millorar la resiliència enfront del canvi climàtic dels paisatges culturals costaners a Europa.