El canvi climàtic és el canvi al clima del planeta, ocasionat per un escalfament global. Durant els últims dos-cents anys els humans hem emès a l’atmosfera (i ho continuem fent) enormes quantitats del gasos d’efecte hivernacle, com a conseqüència de les nostres activitats, indústria, generació d’energia i formes de transport.

 

I què són, estos gasos? El nom els ve justament per la seua capacitat d’actuar com un hivernacle, “atrapant” calor. Estos gasos, com el diòxid de carboni o el metà, sempre havien estat present a l’atmosfera, i de fet la vida en la terra és possible gràcies a la seua presència: sense ells, la temperatura seria 33 graus més baixa! Però el problema és que ara cada vegada hi ha més, i en continuem afegint, el que provoca que la temperatura del planeta vaja pujant poc a poc. Actualment ja hem experimentat un augment de vora un grau respecte les temperatures del segle XIX, i a final de segle en podem arribar a quatre, si no fem res. Però una pujada d’un o dos graus és molt més del que sembla, perquè implica variacions a les precipitacions, a les ones de calor (fent-les molt més llargues i intenses), a les sequeres, a la circulació marina i als ecosistemes terrestres.

 

Sí, el clima ja ha canviat abans, però mai tan ràpid. Degut a la nostra activitat, el planeta pot patir un escalfament dràstic en menys d’un segle, el que ens afectarà, en primer lloc, a nosaltres. A l’Observatori del Canvi Climàtic podràs trobar molta més informació sobre les causes i conseqüències del canvi climàtic, així com sobre les decisions personals i solucions col·lectives que tenim a l’abast per tal de frenar-lo.