Tornar dalt

Un projecte per renaturalitzar patis escolars guanya el premi a la millor iniciativa d’educació sobre transició energètica

• La cooperativa Fent Estudi, avalada por la fundació municipal València Clima i Energia, planteja reverdir els centres educatius i duu endavant un projecte pilot al CEIP Ballester Fandos de la Malva-rosa
• El premi l’atorga l’Associació d’Agències Espanyoles de Gestió de l’Energia que agrupa entitats i organismes públics locals, provincials i autonòmiques de tot Espanya

Fent Estudi ha sigut reconegut com la millor iniciativa d’educació, sensibilització i difusió de la transició energètica en la quinzena edició dels Premis Eneragen lliurats pel seu projecte “Pati renaturalitzat per a la transició ecosocial”, que ha tingut l’aval de la fundació municipal València Clima i Energia. Els premis reconeixen les millores actuacions, tant públiques com privades, dutes a terme a Espanya l’any passat en benefici de la transició energètica. Els guardons s’han lliurat a Granada gràcies a la col·laboració de l’Oficina Provincial de l’Energia de la Diputació de Granada i el patrocini de Xarxa Elèctrica d’Espanya.

L’Associació d’Agències Espanyoles de Gestió de l’Energia (EnerAgen) ha reconegut els millors projectes i iniciatives que, pel seu enfocament innovador, la seua contribució als objectius de la transició energètica i el seu impacte socioeconòmic, han destacat en les categories de millor iniciativa privada, millor iniciativa pública, millor iniciativa d’educació, sensibilització i difusió i millor comunitat energètica.

En matèria d’educació, sensibilització i difusió, el jurat ha premiat la iniciativa Naturalment: Pati renaturalitzat per a la Transició Ecosocial, presentat per Fent Estudi Coop.

Es tracta d’un projecte pilot, iniciat en 2023 i que finalitzarà al setembre d’enguany, que aposta per l’educació com a motor de canvi social i proposa convertir el procés de renaturalització dels patis escolars en un potent catalitzador cap a la transició ecosocial.

Projecte pilot

La iniciativa es desenvolupa al CEIP Ballester Fandos, en el barri de la Malva-rosa, un centre singular amb un alt percentatge d’alumnat en risc d’exclusió social.

El projecte ha construït un espai climàticament neutre al pati escolar i ha posat en marxa múltiples millores de caràcter transversal (energètiques, de reducció d’altes temperatures, educatives, d’igualtat de gènere, de salut i comunitàries).

El CEIP Ballester Fandos ja va guanyar l’any passat el premi del Centre d’Educació Ambiental de la Generalitat per la seua aposta decidida i inspiradora per les energies renovables i per la voluntat d’involucrar en tota la comunitat educativa i de l’entorn social del centre.

Este projecte, ara guardonat, s’emmarca en l’estratègia Missions València 2030, València Capital Verda Europea 2024 i té el suport de la Fundació València Clima i Energia i l’Ajuntament de València.

La renaturalització d’un pati és essencial per a la creació d’espais frescos en un context de calfament global però també és clau per aplicar una pedagogia basada en l’experiència del centre, que és un exemple de sostenibilitat gràcies als horts escolars ecològics.

Skip to content