
València celebra la III Trobada de Comunitats Educatives per a impulsar la transició ecosocial
• Fundació Clima i Energia situa els centres educatius de València com a impulsors de la transició ecosocial l’any de la Capital Verda Europea.
• L’esdeveniment estava dirigit a professionals de l’àmbit educatiu i totes aquelles persones interessades a fomentar i participar en la transició energètica.
En el marc de les activitats de València Capital Verda, el passat dimecres 18 de setembre, es va celebrar la III Trobada de Comunitats Educatives en Transició, un esdeveniment dirigit a professionals de l’àmbit educatiu i a totes aquelles persones interessades a fomentar i participar en la transició energètica.
La trobada va tindre lloc en l’Oficina de l’Energia municipal del Parc Oest organitzada per la Fundació València Clima i Energia amb la participació d’EMIVASA i, entre altres centres, van acudir la cooperativa Som Escola, les Escoles de San Josep i els IES Juan de Garay, Joanot Martorell, Balears i el número 26 de València i el Federica Monseny de Burjassot
L’objectiu principal d’esta trobada és destacar la importància dels centres educatius com a impulsors clau de la transició ecosocial a la ciutat de València. Durant la jornada, es va presentar l’evolució del projecte #MiCentroEnTransición i es van compartir altres iniciatives que promouen la transició energètica a les aules de València, així com experiències inspiradores provinents d’altres territoris.
Entre les activitats programades, es va fer una ecoauditoria de l’aigua en col·laboració amb Global Omnium, i es presentaren projectes educatius de l’Ajuntament, com la Xarxa d’Horts de València i els Plans d’acció climàtica per a centres educatius, a més de comptar amb la participació del Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV).
Acompanyant la jornada va haver jocs infantils i juvenils gratuïts, coincidint amb les #Vesprades Verdes del Parc de l’Oest amb activitats com els “Jocs del Bosc”.
Projecte educatiu #MiCentroenTransición
El projecte educatiu municipal d’estalvi i eficiència energètica #MiCentroEnTransición té com a objectiu posar en valor el paper que tenen els centres educatius com a precursors i prescriptors de la transició energètica en els diferents barris de la ciutat de València i conéixer altres iniciatives inspiradores que s’estan desenrotllant dins i fora del nostre territori.
Des del seu naixement en 2019, #MiCentroEnTrasición ha anat creixent i evolucionant, prenent diferents formes sobre la base de les necessitats i els interessos de les comunitats educatives que han format part i proporcionant resultats variats que es compartiran durant la III Trobada de Comunitats Educatives.
#MiCentroEnTransición es un projecte educatiu d’aprenentatge en el qual els participants duen a terme una auditoria energètica del centre educatiu amb la finalitat de realitzar una sèrie de propostes de millora que es traduïsquen en un estalvi energètic amb el conseqüent estalvi econòmic i d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle
Per a això, es plantegen una sèrie de sessions amb les quals estudiar quina és l’energia que s’utilitza en el centre per a il·luminació, calefacció i la utilització d’aparells elèctrics i electrònics i quins són els hàbits d’ús de la comunitat educativa.
El projecte té com a objectius: prendre consciència de la relació entre consum d’energia i crisi climàtica, analizar el centre educatiu mitjançant una “ecoauditoria energètica”, detectar problemes associats al consum d’energia i proposar solucions de millora, millorar l’eficiència energètica del centre educatiu i reduir el gasto en energia i les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.
Durant el curs 23/24 van participar en el projecte 19 centres educatius (instituts, centres de formació professional i universitats populars) de la ciutat de València. (IES Benlliure, Centre de Formació Professional Xabec, IES Rascanya, IES Orriols, IES Cabanyal, Col·legi Ave María de Penya-Roja, IES Isabel de Villena, IES Sorolla, IES Ramon Llull, IES Balears, IES Districte Marítim, IES Patraix, IES Juan de Garay, IES Joanot Martorell, IES Número 26, UP Abastos UP Nou Moles, UP Orriols I UP Aiora.)
Projecte “Il·luminar-te”
Durant l’any de la Capitalitat Verda, l’Ajuntament impulsa el projecte artístic i educatiu “IluminArte” l’objectiu del qual és abordar la transició energètica des d’una perspectiva més emotiva i artística.
Després d’unes sessions de sensibilització l’alumnat, tant d’educció reglada com d’educació per a adults, ha de comunicar allò que li ha mogut de la transició energètica a través d’una expressió artística. Durant el curs passat s’ha treballat amb l’alumnat i professorat dels grups de Ceràmica, Artesania i Dibuix i Pintura de la Universitat Popular del barri de Jesús. Com a resultat es va presentar el mes de juny passat l’exposició ‘Energia’, una mostra que s’articulava en quatre seccions: ‘Èxode Climàtic’, ‘Sobrevent’, ‘Energies Compartides’ i ‘Geometria de Color i Partícules de Llum’ dels alumnes de la Universitat Popular de València.