La Torre Miramar tindrà vegetació penjant, un jardí vertical i pèrgoles fotovoltaiques

23.11.2022

La zona comptarà amb vegetació d’ombra, fonts d’aigua potable i pèrgoles solars per a la generació d’energia amb punts de recàrrega per a bicicletes, patinets o mòbils

 

La Torre Miramar, que se situa en una superfície de 7.200 m² en l’entrada nord de la ciutat de València, es convertirà en un espai bioclimàtic destinat a la cultura urbana. L’Ajuntament de València contempla dotar l’espai amb fonts d’aigua potable i generadors d’energia  amb pèrgoles solars per a recàrrega de vehicles elèctrics o dispositius mòbils. A més, s’enjardinarà la superfície i s’instal·larà ombra vegetal i un jardí vertical en la cara nord de la torre de 45 metres d’altura.

La Junta de Govern Local va aprovar al desembre de 2021 el lliurament a l’Ajuntament de València per part de la Demarcació de Carreteres del complex que va passar a formar part de la conservació, manteniment i dinamització del consistori. En eixe moment es va assumir un espai en estat deteriorat i sense un ús específic per a transformar-lo en un espai públic vinculat a la cultura i l’art urbà que va culminar al febrer de 2022 amb la primera trobada Miramar Urban Meet.

Ara el projecte bàsic amb el qual treballa el consistori contempla la millora de les condicions bioclimàtiques de l’espai mitjançant la integració de zones d’ombra sense interferir en els àmbits de realització d’activitats, la instal·lació de fonts d’aigua potable i vegetació, així com la producció d’energia renovable.

Espai de convivència i eficiència bioclimàtica

Segons afirma Alejandro Ramon, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica “la Torre Miramar és una icona arquitectònica situada en l’entrada nord de la ciutat. Volem dignificar-la i transformar-la en un element per al gaudi de la ciutadania i un emblema urbà de referència. L’objectiu és convertir-la en un nou espai verd, bioclimàtic i sostenible”

Es tracta d’una transformació ecològica d’aquest espai urbà que inclou la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques i pèrgoles d’ombra, la qual cosa revertirà en l’estalvi de la factura elèctrica anual, d’aquells usos als quals vaja destinada, així com un estalvi de les emissions de CO₂.

“La Torre Miramar, que en el seu moment va costar 24 milions de l’erari , va estar abandonada durant més d’una dècada -recorda Alejandro Ramon-. Era un exemple de mala gestió i malbaratament que ara revertirem per a posar-lo al servei de la ciutadania i convertir-lo en un emblema de la València que volem, verda i sostenible”

El projecte contempla dues línies d’actuació fonamentals a fi de promoure la trobada entre persones en un espai per a la pràctica d’esports com l’skate, la calistenia o el parkour i d’expressions artístiques lligades a la música, la dansa o les arts plàstiques.

D’una banda , es crearan zones d’ombra per a aconseguir espais que disposen de protecció solar mitjançant pèrgoles amb recobriment de dos tipus (vegetal i de producció d’energia fotovoltaica). Per un altre costat, en les façanes amb orientació nord s’instal·larà un jardí vertical i les façanes amb orientació sud es cobriran amb acabat de vidre fotovoltaic per a la producció d’energia solar.

“Miramar se troba en un espai estratègic -afig Alejandro Ramon-, en una zona universitària, prop dels campus de la Universitat Politècnica i de la Universitat de Valencia, i en un punt que la converteix en imatge i porta de la ciutat per a a tot aquell que arriba per l’autopista de Barcelona. Per això el pla contempla un espai d’ús esportiu i cultural i al mateix temps el consolida com a fita arquitectònica, bioclimàtica i sostenible, imatge d’una València que ja és capital verda europea i que té el compromís de ser ciutat neutra en emissions de CO₂ en 2030”

En 2023 s’executarà la primera fase del projecte amb una inversió de 250.000 euros d’un total dels 1.300.000 euros que s’ha pressupostat per a la posada en marxa de la remodelació total.