València desenvolupa un Laboratori de Resiliència per al sistema tradicional de reg de l’Horta i l’Albufera
• En l’última jornada de treball de VLC Cities Climate Week, els tècnics municipals han presentat avanços en matèria d’adaptació al canvi climàtic i pobresa energètica
• Durant tot el dia s’han realitzat simultàniament tallers i sessions i s’ha celebrat l’Assemblea General d’Energy Cities
La Setmana del Clima de València ha arribat a la seua tercera i última jornada amb una extensa programació simultània de tallers de treball i sessions de cocreació, a més de la celebració de l’Assemblea General Energy Cities. Durant tot el dia l’activitat ha sigut frenètica i la clausura, a les 18:30 hores, ha vingut de la mà d’un plenari i un còctel posterior dedicat a networking en el Hall Naranjos.
En esta última jornada de treball, els tècnics de l’Ajuntament de València han presentat avanços en matèria de pobresa energètica i d’adaptació al canvi climàtic orientats a grups vulnerables i al regadiu històric de l’Horta i l’Albufera.
Així, la tècnic d’I+D+i de València Innovation Capital, Lola Vicente-Almazán, ha intervingut en la sessió, celebrada dins del fòrum EURESFO, titulada “Compta la cultura per a la resiliència? Oportunitats i reptes per a uns paisatges culturals més resilients”. Durant la trobada, Vicente-Almazán ha donat a conéixer un Laboratori de Resiliència (R-Lab), desenvolupat des de VLC Innovation Lab, en el sistema tradicional de reg de l’Horta de València i que inclou també el llac de l’Albufera.
“Este sistema de regadiu històric està reconegut com a Sistema Important de Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) per la FAO i el laboratori s’emmarca dins del projecte europeu “RescueME”, del qual som socis, i l’objectiu del qual és analitzar i millorar la resiliència enfront del canvi climàtic dels paisatges culturals costaners a Europa”, ha assenyalat la tècnic.
Lola Vicente-Almazán ha indicat que des de l’Ajuntament s’han desenvolupat diferents línies de treball relacionades amb cadenes d’impacte sobre riscos que afecten l’activitat agrària i el reg, juntament amb el Consorci del Consell de l’Horta, el Parc Natural de L’Albufera, el Tribunal de les Aigües, la Universitat Politècnica de València i altres actors rellevants del territori. La tècnic ha subratllat que “esta anàlisi en profunditat servirà com a punt de partida per a generar un model predictiu, que en l’actualitat s’està desplegant, i que donarà suport a l’elaboració d’una ruta de resiliència a seguir”.
Segons ha explicat Vicente-Almazán des de València “hem col·laborat en l’elaboració d’un repositori de solucions de resiliència per a paisatges costaners culturals en l’àmbit europeu. A més, s’està fent un treball d’identificació i valorització de servicis ecosistèmics de l’Horta i l’Albufera i s’estan creant ferramentes digitals per a analitzar la resiliència al canvi climàtic dels paisatges culturals costaners en l’àmbit europeu i del SIPAM de l’Horta de València”. En este sentit, ha destacat la creació d’un Geoportal “en el qual es reflectirà tot el treball en l’àmbit de SIPAM de l’Horta de València i podrà ser utilitzat pel personal tècnic i la ciutadania”.
Canvi climàtic
Així mateix, el tècnic de Projectes Europeus de la Fundació València Clima i Energia, Emilio Servera, ha participat en la sessió “Resiliencia justa en tota Europa – Desenvolupar les nostres capacitats col·lectives sobre el quin, per què i com”, dins del fòrum EURESFO, en la qual ha exposat el treball realitzat a València en el marc del Fair Local Green Deals i altres projectes europeus on “s’ha avançat cap a una millor integració de l’adaptació al canvi climàtic en l’Acord Climàtic de la Ciutat”.
Servera ha compartit els avanços realitzats “cap a la implementació de mesures d’adaptació a València orientats, especialment, a grups vulnerables i solucions equitatives enfront de la calor” i ha destacat la col.laboració amb el Pla Verd escolar com a exemple d’eixos avanços cap a la implementación d’eixes mesures en la ciutat.
Per part seua, el coordinador de l’Àrea d’Energia de la fundació municipal, Corentin Girad, ha participat com speaker en la sessió de les 15:15 hores de “Let’s make it work”, espai que s’ha destinat a la intel·ligència col·lectiva per a buscar conjuntament solucions als problemes de sostenibilitat, neutralitat i resiliència que les ciutats compartixen.
En este taller, Girad ha exposat el treball realitzat des de fa 5 anys per l’Oficina de l’Energia de València (One-stop-shop) “per a fer realitat la transició energètica per i per a la ciutadania”. “En concret, s’han plantejat millores per al model de servici de l’oficina, per a consolidar servicis existents i desenvolupar nous servicis d’acompanyament dels projectes ciutadans relacionats amb la transició energètica a la ciutat”, ha explicat el coordinador de l’Àrea d’Energia.
Finalment, la tècnic de València Innovation Capital, Noemí García, ha intervingut també en la sessió de les 16:45 hores de “Let’s make it work”, on ha parlat sobre el projecte europeu, coordinat des de VLC Innovation Capital, H2020 WELLBASED i que tracta d’alleujar pobresa energètica i avaluar el seu impacte sobre la salut.
Durant la seua intervenció, García ha presentat el repte relacionat amb la pobresa energètica i com abordar els seus efectes sobre la salut en polítiques locals, ja que València és una de les sis ciutats pilot europees que despleguen el projecte WELLBASED. “Esta iniciativa té com a objectiu mitigar la pobresa energètica a través de programes urbans i, per això, València ha posat en marxa l’Escola Ciutadana pel Dret a l’Energia, que és gestionada per València Clima i Energia i atén 130 llars. A més, este projecte ens permet realitzar un estudi per a avaluar els efectes de la pobresa energètica sobre la salut i conscienciar sobre la necessitat d’abordar esta situació com un problema de salut”, ha subratllat Noemí García.