Tornar dalt

València suma forces amb l’Oficina de l’Energia en la lluita contra la pobresa energètica

València suma forces amb l’Oficina de l’Energia en la lluita contra la pobresa energètica

– L’Oficina treballa amb els serveis socials de la ciutat per a assessorar 200 llars a l’any i formarà a treballadors socials i a personal auxiliar dels serveis domiciliaris de la ciutat

– Qualsevol veí o veïna pot acostar-se a l’Oficina per a beneficiar-se d’informacions i formacions gratuïtes cada setmana com a consells per a reduir la seua factura de la llum o estalviar en els seus consums energètics

L’Oficina de l’Energia de València se suma hui, 17 d’octubre, al Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa oferint un taller gratuït per a entendre la factura d’electricitat de la llar i conéixer els passos a seguir per a pagar menys. D’aquesta manera, es busca lluitar contra la pobresa relacionada amb les despeses energètiques. I és que cal recordar que la pobresa energètica és una creixent problemàtica que comporta la incapacitat de les persones per a pagar les factures energètiques o les millores necessàries del seu habitatge i, per tant, la disminució de la seua qualitat de vida a causa de l’alt cost d’un bé de primera necessitat com és l’energia.

Segons Alejandro Ramón, Regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica de l’Ajuntament de València, “des de l’Oficina de l’Energia, impulsada per la Fundació València Clima i Energia, es busca aconseguir que tots els ciutadans i ciutadanes de València tinguen dret a l’energia mínima que necessiten per a viure i aconseguir un model energètic més just per a respondre a l’actual emergència climàtica i social”.

Per a fer possible la igualtat energètica, l’Oficina compta amb tècnics especialitzats en energies i amb una treballadora social. Així, la treballadora social és l’encarregada de guiar als veïns i veïnes més vulnerables en tot allò relacionat amb l’estalvi energètic i de donar-los les claus per a pagar menys en la seua factura de la llum i apoderar-se energèticament.

Un estudi de la UPV va estimar en 2016 que un de cada cinc llars de València es troba en situació d’empobriment energètic i vulnerabilitat. Una situació que ocorre tant a l’hivern com a l’estiu; ja que les llars necessiten els recursos necessaris per a suportar tant els freds dies hivernals com les fortes onades de calor dels mesos estivals. Aquesta situació afecta, principalment, a les persones majors, ciutadans que viuen sols i famílies monomarentals o monoparentals.

Des de l’Oficina de l’Energia i amb l’acompanyament directe de la treballadora social es treballa en la informació, orientació i acompanyament de les llars, com per exemple per a explicar el que és el bo social de l’electricitat i el bo social tèrmic. Per a identificar les llars més vulnerables, es treballa de manera conjunta amb els Serveis Socials de l’Ajuntament de València. Una vegada identificats, s’oferirà un assessorament personalitzat amb visites domiciliàries i el lliurament d’un kit d’estalvi energètic personalitzat per a 200 llars a l’any.

En paral·lel, l’Oficina organitza sessions de formació periòdiques amb els Serveis Socials i professionals del tercer sector. Un primer grup de voluntaris de Creu Roja ja es va beneficiar d’un taller formatiu ahir mateix, dimecres 16 d’octubre. A més, demà divendres es realitzarà una primera formació amb els tècnics dels Serveis Socials de València perquè coneguen el fenomen del Dret a l’Energia i la pobresa energètica i adquirisquen noves habilitats com poden ser llegir les factures elèctriques o oferir consells pràctics i assequibles d’estalvi energètic a casa. Uns coneixements que, posteriorment, serviran als professionals per a assessorar i informar els ciutadans i ciutadanes que més ho necessiten.
A més, de manera periòdica es realitzen tallers gratuïts oberts a la ciutadania per a ajudar i donar les claus necessàries per a reduir la despesa energètica i lluitar per l’apoderament energètic dels veïns i veïnes. D’aquesta forma, els pròxims 24 i 31 d’octubre es durà a terme el taller “Estalvi energètic en la llar. Gasta menys i viu millor” i el 29 d’octubre es realitzarà “Entén la teua factura d’electricitat. Passos a seguir per a pagar menys”.

Per a més informació sobre els tallers consultar en l’Oficina al carrer José María Haro Salvador 9-11 en horari de dilluns a divendres de 10h a 14h i de 15h a 20h i els dissabtes de 10h a 14h. O per telèfon en el 961 06 15 82 o correu electrònic a oficinaenergia@canviclimatic.org.

 

Skip to content