Tornar dalt

Recerca multidisciplinària i col·laborativa, creació de sinergies i implicació de la ciutadania, claus per a la transició ecològica de València

Recerca multidisciplinària i col·laborativa, creació de sinergies i implicació de la ciutadania, claus per a la transició ecològica de València

– Aquest matí s’ha desenvolupat una jornada en línia de València Canvia Pel Clima! en la qual la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València han marcat el camí a seguir cap a una ciutat més verda, saludable i neta

València Canvia Pel Clima!, una iniciativa per l’aliança ciutadana davant el canvi climàtic, ha tornat en format online per donar la paraula a les universitats de València – Universitat Politècnica (UPV) i Universitat de València (UV) – i avançar en el camí cap a la transició ecològica de la ciutat.

De 10 h a 13.30 h s’han dut a terme diferents taules rodones, diàlegs inspiradors, debats i tallers per posar en comú reflexions i propostes enfront del canvi climàtic i per la transició ecològica de la ciutat.

Alejandro Ramón, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica de l’Ajuntament de València, ha obert la jornada per animar a la participació enfront del repte global i assenyalar que ciència i coneixement han de guiar la gestió pública.

La periodista ambiental Maria Josep Picó ha moderat un diàleg inspirador a càrrec de María José Sanz, directora científica del Centre Basc del Canvi Climàtic, i Jorge Olcina, director de laboratori de Climatologia i professor de Geografia de la Universitat d’Alacant. S’ha assenyalat la importància d’un enfocament pluridisciplinari per abordar el problema, així com la necessitat de trobar solucions a mida de cada cas. També el paper clau de les ciutats i el fet que València pot esdevenir un referent en la matèria.

Seguidament, s’han realitzat dues taules rodones. La primera ha versat sobre la transició ecològica i ha comptat amb Cristina Martí, Tècnic Responsable de la Unitat de Medi Ambient de la UPV; José María García Álvarez – Coque, catedràtic de la UPV i director de la Càtedra Terra Ciutadana; i Antonio Camacho, catedràtic d’Ecologia de la Universitat de València. La segona, centrada en la transició energètica ha tingut com a ponents a Nuria Portillo, professora del Departament d’Estadística i Investigació Operativa Aplicades i Qualitat de la UPV; Carla Montagud, professora de la Universitat Politècnica de València, membre de l’Institut d’Enginyeria Energètica de la UPV i directora de la càtedra de Transmissió Energètica Urbana CATERENG; i Javier Urchueguía, professor de la UPV i representant del grup ITC contra el Canvi Climàtic.

Les dues xerrades han permés conéixer les línies de treball dels integrants, així com els seus projectes i objectius davant el canvi climàtic abans que siga tard; s’ha incidit en l’ús de dades per al càlcul fiable d’emissions, la necessària implicació en matèria de sostenibilitat des de les aules, així com la creació de sinergies que permeten el treball cooperatiu i la cocreació d’iniciatives.

A la jornada tampoc han faltat els tallers amb els quals compartir experiències i fomentar sinergies, necessitat remarcada al llarg del dia. Mobilitat sostenible; consum, alimentació i residus; naturalització de la ciutat i transició energètica han estat els eixos d’acció a tractar. Com a conclusió general dels quatre grups, s’extreu la importància d’implicar la societat en conjunt en la lluita contra el canvi climàtic i la creació d’una València encaminada cap a la transició ecològica; així com el foment i el coneixement dels diferents projectes que busquen aconseguir una ciutat més verda, saludable i sostenible energèticament.

Cal indicar que l’esdeveniment ha estat organitzat per la Delegació d’Emergència Climàtica i Transició Energètica de l’Ajuntament de València amb la col·laboració de la Fundació València Clima i Energia, la Universitat Politècnica de València, la Universitat de València i el Jardí Botànic de la ciutat.

Skip to content