Tornar dalt

ARRANCA L’ESTRATÈGIA VALÈNCIA 2030 AMB LA CONSTITUCIÓ DEL GRUP DE TREBALL DE TRANSICIÓ ENERGÈTICA

ARRANCA L’ESTRATÈGIA VALÈNCIA 2030 AMB LA CONSTITUCIÓ DEL GRUP DE TREBALL DE TRANSICIÓ ENERGÈTICA

La Junta de Govern Local aprovarà demà, a proposta de l’alcalde, Joan Ribó, la regulació dels grups de treball de l’Estratègia València 2030, i la constitució del primer d’ells, el Grup de Treball en Transició Energètica. El nou grup comptarà amb les aportacions de la Fundació València Clima i Energia, associacions empresarials, entitats ciutadanes i professionals, i institucions acadèmiques. Tal com ha explicat l’alcalde, Joan Ribó, «l’objectiu és definir i implementar tot un ventall de projectes estratègics que ens permeten avançar cap a una ciutat sostenible i lliure d’emissions».

L’Estratègia Urbana València 2030 és el pla de ciutat per a la propera dècada que vol definir el govern municipal amb la col·laboració de tots els agents socials de la ciutat, amb l’objectiu de complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU i l’Agenda Urbana. «Constituïm este grup de treball per a avançar en la transició energètica de la ciutat juntament amb de les empreses, la societat civil, l’acadèmia i tot el conjunt d’institucions públiques involucrades», ha explicat Ribó.

El Grup de Treball en Energia és el primer dels grups de treball que s’aniran constituint en els pròxims mesos. En este cas, la Secretaria Tècnica del Grup estarà a càrrec de la Fundació Clima i Energia, i el grup comptarà a més amb la participació de: les direccions generals de Canvi Climàtic, d’Energia i de Transició Ecològica de la Generalitat, la Xarxa Connecta Energia de Las Naves, IVE, IVACE Energia, la Càtedra Transició Energètica de la UPV, ITE, les associacions empresarials AVAESEN, ASELEC i i-DE, i les entitats Aeioluz, Som Energia València, Ecologistes en Acció- País Valencià, FAAVV i el Col·legi d’Enginyers Industrials de València, a més d’experts i divulgadors, i l’Associació de Periodistes Ambientals.

Tal com ha explicat Joan Ribó, «la preocupació fonamental és com aconseguim accelerar la transició energètica». «I en això hem d’estar tots involucrats», ha afegit. «És l’única manera de respondre a les exigències de l’emergència climàtica en la qual ens trobem».

L’objectiu de l’Estratègia València 2030 és «convertir la ciutat en un espai plural i obert, i de lluita contra l’emergència climàtica». La redacció del projecte estarà feta en 2022, a pesar que el procés ja es dona per començat amb processos participatius i projectes de barri. El projecte va ser presentat el mes de març passat al Consell Social de la Ciutat.

L’estratègia es durà a terme mitjançant el treball de grups formats per tècnics, experts, ciutadania i entitats, i coordinats per un equip tècnic proposat per l’Ajuntament, que estarà liderat per una oficina específica d’Estratègies Urbanes i Agenda Sostenible i comptarà amb totes les àrees de govern. Així mateix, l’agenda estarà enllaçada amb el mateix Consell Social de la Ciutat i amb un Consell General, més ampli, format per totes aquelles instàncies pròpies de la ciutat que tenen alguna cosa a dir sobre el present i el futur de València i que a més disposarà d’un Consell de Referents, integrat per personalitats implicades en esta Estratègia.

El desenvolupament del pla inclou processos participatiu, ja que els projectes de barri seran objecte de debat ciutadà i recollida de les aportacions per part dels Consells consultius de l’Ajuntament i de totes aquelles entitats que realitzen processos de participació i anàlisi de la ciutat. En 2021 es preveu realitzar la sistematització del treball, amb recollida de dades de manera participativa (Ajuntament i entitats) i el desenvolupament de projectes de barri, mentre que en 2022 es podrà dur a terme el seguiment dels processos participatius i dels projectes de barri, així com la recollida d’aportacions, avaluació i redacció final de l’Estratègia.

Skip to content