Brussel·les reconeix València com a referent europeu en polítiques mediambientals i de lluita contra la pobresa energètica
– El regidor de Millora Climàtica, Carlos Mundina, i el gerent de la Fundació Municipal València Clima i Energia, Carlos Sánchez, es reunixen a Brussel·les amb el Director General d’Energia de la Comissió Europea, Ditte Juul Joergensen
– Coordinen el projecte CoolTuraTe per a adaptar les ciutats al progressiu calfament global i lluitar contra la pobresa energètica d’estiu
El regidor de Millora Climàtica i Eficiència Energètica, Carlos Mundina, ha mantingut esta setmana a Brussel·les la reunió de treball del Comité d’Assessorament sobre Pobresa Energètica de la Unió Europea, òrgan dependent de la Direcció General d’Energia de la Comissió Europea. Mundina ha visitat a més diferents institucions europees per a posar en valor el treball de la ciutat en matèria mediambiental i els seus avanços cap a la transició energètica.
Juntament amb altres representants locals i regionals de Portugal, França, Grècia, Irlanda, Polònia, Hongria i Itàlia, Mundina s’ha reunit amb membres del Parlament Europeu i amb el director general d’Energia de la Comissió Europea Ditte Juul-Joergensen. El regidor ha exposat davant estos la tasca que es fa a València des de les Oficines de l’Energia Municipals en la lluita contra la pobresa energètica, l’acompanyament de llars vulnerables, la formació per a l’estalvi energètic i la intervenció integral amb instal·lació de kits de micromesures d’eficiència energètica.
“A València treballem perquè la transició energètica no deixe a ningú arrere. Estem desenvolupant projectes europeus com el PowerUp o el WellBased en entorns de vulnerabilitat energètica, tenim un mapa de pobresa energètica a la ciutat i un full de ruta per a actuar sobre ella” afig Carlos Mundina.
Durant la trobada, València ha mostrat el seu compromís en l’adaptació de la ciutat davant l’augment de les temperatures, especialment a l’estiu, a causa del calfament global. En este sentit, la Fundació València Clima i Energia té en marxa tot un programa d’accions incloent el projecte CoolturaTE finançat per la Unió Europea.
Per a Carlos Mundina “l’augment de les temperatures és un problema especialment preocupant per a les ciutats i especialment per a les ciutats del sud d’Europa com València. L’estiu passat es va batre el rècord històric de temperatura màxima registrada a València amb 44,5 °C a l’agost. Els experts asseguren que són fenòmens que es repetiran cada vegada amb més freqüència i hem d’anticipar-nos per a adaptar la ciutat a este nou escenari i mitigar els efectes d’esta calor extrema en la població, sobretot entre aquells amb menors recursos”.
CoolTuraTE és un projecte europeu que a València lidera la Fundació Municipal València Clima i Enegia que se centra en la formació d’actors locals per a lluitar contra la pobresa energètica a l’estiu. El projecte ha format durant la passada tardor a més de 30 persones sobre estes temàtiques i està finançat pel Energy Poverty Advisory Hub (EPAH) de la Unió Europea. A més de l’Ajuntament de València, participen en el projecte la cooperativa AEIOluz, Càritas Diocesana i la Universitat Politècnica de Madrid.
Capital Verda Europea
Mundina ha viatjat acompanyat de Carlos Sánchez, gerent de la Fundació València Clima i Energia, per a reunir-se també amb personal de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea per a presentar-los el programa d’esdeveniments que acollirà València amb motiu de la Capital Verda Europea 2024 i mostrar el model de la ciutat en la gestió sostenible de l’aigua, els residus i la infraestructura verda.
Segons destaca Carlos Mundina “a Brussel·les reconeixen les polítiques mediambientals que estem desenvolupant a València i el nostre compromís amb la preservació de la naturalesa i la biodiversitat, a més de la nostra aposta decidida per la transició energètica i la descarbonització de la ciutat. Som un model per a moltes altres ciutats europees i volem continuar ensenyant el que fem i aprenent del que estan fent en altres parts d’Europa”.
Durant la seua reunió amb la Direcció General de Medi Ambient de la Unió Europea, Mundina ha destacat el treball de València per a l’adaptació de la ciutat davant el calfament global i la mitigació dels seus efectes i ha mostrat el seu compromís amb l’Acord Climàtic que li ha valgut la distinció com a ciutat Mission, l’objectiu de la qual és reduir les emissions de CO₂ en un 80% i aconseguir la neutralitat climàtica de la ciutat en 2030.