Tornar dalt

La Diputació i l’Ajuntament de València renoven l’acord per a portar l’Observatori del Canvi Climàtic a tota la província en 2023

La Diputació i l’Ajuntament de València renoven l’acord per a portar l’Observatori del Canvi Climàtic a tota la província en 2023

En 2022 l’Observatori en Ruta va recórrer seixanta-set pobles de totes les comarques Valencianes i més de set mil cinc-centes persones van participar en les seues activitats

Durant el seu primer any d’existència la versió itinerant de l’Observatori del Canvi Climàtic de la Fundació València Clima i Energia ha recorregut totes les comarques de la província gràcies a la col·laboració entre l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València i l’Ajuntament de València, que ha portat tres-centes setanta-set activitats i les seues exposicions viatgeres a seixanta-set municipis, des de grans capitals com Torrent, Alzira, Gandia o Sagunt a xicotets pobles com La Yesa, en la Serrania, Zarra, a la Vall d’Aiora-Cofrents o Ademús.

“Des de la Diputació creiem en la vertebració del territori i intentem traslladar la importància de les accions, tant les individuals com especialment les col·lectives, per a mitigar i adaptar-nos al canvi climàtic. A més, volem trencar amb el clixé d’educació només en els col·les i parlem d’educació ambiental més enllà de l’àmbit acadèmic, dirigida a persones *adultes i també en ambients quotidians i distesos com les fires i els mercats”, afirma Maria Josep Amigó, vicepresidenta de la Diputació de València i responsable de l’àrea de Medi Ambient.

Per la seua part el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica de l’Ajuntament de València, Alejandro Ramón, ha destacat la labor de sensibilització que duu a terme l’Observatori. “Aquest servei municipal s’ha convertit en una eina fonamental per a la conscienciació ciutadana en la lluita contra el calfament global. Cada setmana el centre del barri del Cabanyal rep desenes de visites i té un catàleg d’activitats molt atractives que combinen la sensibilització i l’educació mediambiental amb la diversió i l’oci”.

L’Observatori del Canvi Climàtic, situat en el barri del Cabanyal de València, al carrer Doctor Lluch, va obrir les seues portes el 6 de juny de 2012, com un centre educatiu i divulgatiu municipal per a formar i conscienciar a la ciutadania sobre el canvi climàtic. A més d’albergar una exposició interactiva i dinàmica, l’espai serveix com a punt de trobada de diferents activitats programades per a grups o obertes al públic en general, dutes a terme  per un equip d’educadores ambientals. L’any passat, gràcies a una col·laboració entre la Diputació de València i l’Ajuntament de València, aquestes mateixes activitats que s’ofereixen a València, recorren les comarques.

Maria Josep Amigó indica que “l’educació ambiental és una de les nostres prioritats. Els tallers que oferim fomenten la reducció de residus i la reutilització, l’estalvi energètic, l’ús responsable de l’aigua, així com la alimentació de temporada i de proximitat. La iniciativa és un èxit, de manera que  enguany l’Observatori continuarà visitant totes les associacions i llocs que ens sol·liciten els ajuntaments”.

“La col·laboració entre l’Ajuntament de València i la Diputació és molt estreta i molt positiva – assegura Alejandro Ramón-. En matèria de sensibilització mediambiental estem en la mateixa sintonia i treballem per a aprofitar sinergies i posar en valor la experiència i els recursos de totes dues institucions. El problema del calfament del planeta és global i les polítiques de les diferents administracions han de remar en la mateixa direcció. Des de la Fundació municipal València Clima i Energia posem a la disposició de la Diputació l’Observatori del Canvi Climàtic i també l’Oficina de l’Energia per a estendre els seus serveis als veïns i veïnes d’altres municipis de la província”.

En aquest sentit, la Diputació i l’Ajuntament ja han iniciat converses per a estendre al llarg de 2023 i a nivell comarcal les prestacions que ofereix l’Oficina de l’Energia municipal de València, que assessora sobre qüestions relacionades amb el dret a l’energia, el consum responsable i el foment de les energies renovables.

Es pot contactar amb l’Observatori en Ruta en el telèfon 677 629 888 o a través del correu electrònic oer@climaienergia.com

 

Skip to content