Tornar dalt

L’Ajuntament de València edita una guia amb consells per a gaudir d’un Nadal més sostenible

L’Ajuntament de València edita una guia amb consells per a gaudir d’un Nadal més sostenible

Utilitzar temporitzadors per a reduir el consum d’energia en la decoració nadalenca, fabricar decoració amb material reciclat, comprar productes de proximitat o fer regals de segona mà són alguns dels consells de la Fundació València Clima i Energia.

El Nadal és una de les èpoques de major despesa en alimentació, desplaçaments, consum d’energia, compra de regals o decoració, per això l’Ajuntament de València ha editat una guia perquè la ciutadania prenga consciència de la empremta mediambiental que deixen algunes de les nostres activitats més quotidianes durant aquests dies.

Per a Alejandro Ramon, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica “es tracta d’anar assimilant que la responsabilitat en el calfament global és global i que tots podem fer xicotets gestos per a reduir el nostre impacte en el planeta i la nostra petjada de carboni”

La guia, que es troba publicada en la web de la Fundació València Clima i Energia, ha sigut elaborada per educadors mediambientals i es distribueix en cinc grans blocs de consells per a reduir l’impacte del nostre consum: la decoració nadalenca, el consum d’energia en la llar, l’alimentació, els desplaçaments i la compra de regals.

“València té el compromís de ser una ciutat climàticament neutra en 2030. Això suposa un gran repte. L’administració i les empreses han de fer un esforç, però la ciutadania també pot posar el seu gra d’arena. Prendre consciència del desafiament que suposa el calfament global és important, sumar-se amb xicotets gestos i formar part del canvi cap a una societat més sostenible és necessari. Des de l’Ajuntament creiem que sensibilitzar a la població és imprescindible perquè la transformació social siga possible. València és una societat avançada i la preocupació pel medi ambient ja forma part de les nostres prioritats.”

Entre els consells de la guia per al Nadal Sostenible figura la reducció de la utilització de plàstics, que tarden 400 anys a descompondre’s. Així, recomana la fabricació de decoració amb elements naturals o material reciclatge, a reutilització de la decoració d’anys anteriors o la reducció de la il·luminació utilitzant temporitzadors durant les hores en què la casa està buida o els seus habitants estan dormint.

Recomana així mateix no tindre la calefacció per damunt dels 18 graus, aïllar correctament portes finestres o apagar el router d’internet  mentre s’estiga fora de casa.

La despesa en alimentació és una altra de les partides que es dispara durant les festes de Nadal i que major impacte indirecte tenen en la nostra petjada de carboni. En aquest sentit la guia recomana des de detalls com portar bosses de roba per a fer la compra, utilitzar tovallons o estovalles de tela en la taula, descongelar els aliments dins de la nevera, optimitzar l’ús del forn o la vitroceràmica, utilitzar els electrodomèstics com la llavadora o el rentavaixella en els horaris amb l’electricitat més barata o consumir menys carn i apostar per les verdures i els productes de temporada i de proximitat.

Alejandro Ramon recorda que “València és una terra amb una gastronomia molt rica i saludable. Tenim la fortuna de tindre productes de proximitat de gran qualitat i molt variats. Comprant producte local reduïm la nostra petjada de carboni, ajudem al productor local i normalment reduïm el cost de la cistella de la compra”

Per a reduir la petjada de carboni en el transport, un dels consums que major impacte negatiu tenen en el medi ambient, la guia recomana fer els desplaçaments en transport públic sempre que siga possible, apostar pel tren o compartir vehicle.

Finalment la guia recomana fugir de l’afany consumista en la compra de regals, evitar la utilització d’embolcalls plàstics, optar per joguets sense piles i fets de fusta o material reciclable, comprar productes de segona mà i estudiar l’opció de regalar kits d’eficiència energètica.

CONSELLS NADAL SOSTENIBLE

Skip to content