Tornar dalt

València instal·larà arbres solars com a punts de recàrrega per a bicicletes, escúters, monopatins elèctrics i dispositius mòbils

València instal·larà arbres solars com a punts de recàrrega per a bicicletes, escúters, monopatins elèctrics i dispositius mòbils

L’Ajuntament de València instal·larà quatre arbres fotovoltaics en La Marina, Malilla, Torrefiel i al jardí del Túria, a més de paviments solars en les places de Benimaclet, Benimàmet i Patraix.

 

La Junta de Govern Local de València, a iniciativa de la regidoria d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, ha aprovat la instal·lació de quatre punts de recàrrega, que tindran forma d’arbre, per a bicicletes, escúters i monopatins, així com telèfons i altres dispositius. A més, també s’han aprovat licitar tres instal·lacions de paviment generadors d’energia elèctrica en diferents punts de la ciutat.

Els arbres solars s’instal·laran en el passeig de la Marina, al parc de Malilla, al carrer riu Segre del barri de Torrefiel i en el tram IX del jardí del Túria al costat del pont de les flors. El sistema es compon d’una estructura solar de gran visibilitat i estètica arbòria que albergarà mòduls solars de captació de l’energia del sol. Al costat d’aquesta estructura es col·locarà un armari que albergarà l’electrònica de potència i el sistema d’emmagatzematge que permetrà alimentar carregadors elèctrics per a bicicletes, monopatins i escúters, a més de dispositius mòbils com a telèfons, tauletes o ordinadors portàtils.

Per a Alejandro Ramon, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, “la ciutat de València aposta fermament per les energies renovables i per una nova forma de mobilitat més sostenible. Aquest és només un primer pas dels molts que estem donant cap a la transició energètica i per a aconseguir que en 2030 València siga una ciutat climàticament neutra”

Els punts de recàrrega disposaran d’uns endolls situats en pals metàl·lics adossats als aparcaments de bicicletes, instal·lats recentment per l’Ajuntament. Cada arbre fotovoltaic tindrà aproximadament una potència de 3,84kWp i una producció màxima anual de 5.300 kWh. Tindran una altura un poc superior als sis metres i mig i un ample de quasi nou metres quadrats que també proporcionaran ombra.

“València està apostant fort per les energies renovables i en concret per la fotovoltaica. Fomentem l’autoconsum amb bonificacions en l’IBI i en l’ICIO, hem modificat l’ordenança municipal perquè la tramitació siga més fàcil i estem impulsant les comunitats energètiques. Anar a poc a poc sembrant València de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics és un altre dels nostres objectius”

Paviments generadors

A més dels arbres fotovoltaics, l’Ajuntament també licitarà la instal·lació de tres superfícies de paviments solars generadors d’electricitat en les places de Patraix, Benimaclet i Benimàmet.

Es tracta de rajoles de paviment que generen electricitat i que s’instal·laran en les zones de jocs infantils. Els elements generadors d’energia estan cada vegada més integrats arquitectònicament i els paviments fotovoltaics, que ja s’utilitzen en carrers i carreteres de diferents ciutats arreu del món, són una solució tecnològica que permet generar energia neta.

Més enllà de l’energia que generen les rajoles, l’objetiu és  que els xiquets i xiquetes participen en jocs interactius i generen energia mentre trepitges diferents rajoles i prenguen consciència dels beneficis i els avantatges de l’autoconsum i la generació d’energia.

Està previst que tant els arbres com els paviments estiguen en funcionament el primer trimestre de 2023 i per a l’execució de tot el projecte s’han pressupostat vora 400 mil euros.

 

 

Skip to content