Tornar dalt

L’OFICINA DE L’ENERGIA GUIA CAP A LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA A LES PRIMERES QUATRE COMUNITATS DE VEÏNS I VEÏNES I A 12 PARTICULARS

L’OFICINA DE L’ENERGIA GUIA CAP A LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA A LES PRIMERES QUATRE COMUNITATS DE VEÏNS I VEÏNES I A 12 PARTICULARS

Des de la seua obertura a principis de mes el personal de l’Oficina de l’Energia de València ja ha atés consultes de quatre comunitats de veïns i veïnes i 12 particulars que sol·licitaven informació sobre el camí a seguir cap a la transició energètica i la instal·lació de plaques fotovoltaiques i sistemes d’energia solar tèrmica. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica de l’Ajuntament de València, Alejandro Ramon, ha destacat que aquest servei “suposa un pas cap a la democratització de l’energia i el canvi cap a les energies netes i respectuoses amb el mitjà”.

L’edil ha recomanat el servei oferit per l’Oficina, amb l’impuls de la Fundació València Clima i Energia, “una finestreta única on informar-se i assessorar-se sobre els últims avanços en la transició cap a energies netes i renovables i trobar el suport necessari per a dur a terme projectes transformadors i democratitzar l’energia”, ha insistit.

Com és conegut, el 5 d’octubre de 2018 es va aprovar el Reial decret llei 15/2018 de mesures urgents per a la transició energètica i la protecció dels consumidors, que va eliminar el comunament anomenat ‘impost al sol’ i va començar a regular l’autoconsum compartit a Espanya. A penes un any després, València ja compta amb un servei gratuït, públic i objectiu d’assessorament i acompanyament dels veïns i veïnes de la ciutat per a aprofitar les noves oportunitats que ofereix aquest nou marc regulador i avançar en la transició cap a un model energètic més sostenible i fer front al canvi climàtic.

Amb aqueix objectiu l’Oficina compta amb personal especialitzat, com una enginyera tècnica en energies renovables, que s’encarrega d’informar i assessorar sobre els últims desenvolupaments del marc regulador quant a la posada en marxa d’instal·lacions d’autoconsum i també explica el fàcil que resulta canviar-se hui dia a una companyia comercialitzadora d’energia renovable com un primer pas per a reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. També es realitzen de manera periòdica tallers grupals, sempre de caràcter gratuït, en els quals s’informa de manera detallada sobre el procés administratiu, les ajudes i oportunitats de l’autoconsum energètic.

D’altra banda, des de l’Oficina de l’Energia també es planteja impulsar la primera comunitat energètica de la ciutat, un punt que ja ha interessat a algunes comunitats de veïns. A més, es busca fomentar la primera compra agrupada de panells fotovoltaics de la ciutat entre els ciutadans i ciutadanes interessats a realitzar una instal·lació en la seua coberta.

Ramon ha explicat que “la transició energètica és una opció viable a la ciutat de València, on gràcies a l’alta quantitat de radiació solar és possible la instal·lació de plaques fotovoltaiques o instal·lacions d’energia solar tèrmica”. De fet, un estudi de la UPV revela que un terç de l’electricitat de la ciutat podria ser produïda amb la tecnologia fotovoltaica a nivell local.

Tots aquells veïns i veïnes amb interés en el pas a les renovables i l’autoconsum poden posar-se en contacte amb el personal de l’Oficina de l’Energia al carrer José Maria Haro Salvador 9-11 en horari de dilluns a divendres de 10h a 14h i de 15h a 20h i els dissabtes de 10h a 14h. A més, s’ofereix informació telefònica o per correu electrònic en el 961061582 i oficinaenergia@canviclimatic.org.

 

Skip to content