Tornar dalt

L’Oficina de l’Energia municipal de València atendrà les llars en risc de pobresa energètica

L’Oficina de l’Energia municipal de València atendrà les llars en risc de pobresa energètica

La Fundació València Clima i Energia i la regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament de València han signat un conveni per a facilitar l’accés als recursos que ofereix l’Oficina de l’Energia les persones en risc d’exclusió

 

L’Ajuntament de València i la Fundació València Clima i Energia han signat un conveni per a l’execució del projecte d’atenció a les persones en risc de pobresa energètica del municipi de València.

 

Per a Alejandro Ramón, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica i vicepresident del patronat de la Fundació, “l’augment progressiu dels preus de la llum o el gas degut a l’actual crisi ha provocat que cada vegada més famílies tinguen dificultats per a pagar les seues factures energètiques i el risc d’exclusió augmente entre aquells que no poden mantindre els seus domicilis amb un nivell digne de confort. Per això volem abordar aquest problema unint les capacitats dels Serveis Socials Municipals i les de la nostra Oficina Municipal de l’Energia”

 

Gràcies a aquest conveni la Fundació València Clima i Energia donarà suport i farà un seguiment personalitzat de les llars en situació de pobresa energètica derivats pels centres municipals de serveis socials. Des de l’Oficina de l’Energia s’acompanyarà a les persones que així ho sol·liciten en la realització de tràmits administratius com el canvi de tarifes o la sol·licitud del bo social.

 

Isabel Lozano, regidora de Benestar Social ha destacat que “des dels Centres Municipals de Servicis Socials treballem en la prevenció de la pobresa energètica amb 287 famílies  en situació d’emegència que ara ampliarem a 128 famílies més que podrán ser atesos per este programa gràcies a este conveni”.

 

“En moltes ocasions, -afig Alejandro Ramon- les famílies que més ho necessiten són els que més desconeixen els seus drets. O no coneixen l’existència d’ajudes o no disposen de capacitat per a realitzar els tràmits burocràtics per a accedir a elles. Des de l’Ajuntament entenem que l’accés a l’energia és un dret i estem compromesos en la lluita contra la pobresa energètica. Volem que les famílies puguen pagar el seu lloguer i puguen omplir la seua nevera, però també volem que no patisquen fred a l’hivern, que puguen cuinar o que puguen dutxar-se amb aigua calenta.”

 

 

Ajudes municipals i fons europeus

 

D’altra banda, Isabel Lozano ha apuntat que “les ajudes socials d’emergència que s’han concedit els anys del govern de Joan Ribó, on es troben les ajudes a la pobresa energètica, han augmentat un 68% en relació amb el 2014. Només l’any passat es van destinar 6,7 milions a ajudes socials per a famílies i col·lectius vulnerables, per a que ningú passe fred a la nostra ciutat

 

Gràcies a aquest conveni, l’Oficina de l’Energia oferirà activitats de formació en dret a l’energia a les persones usuàries i als treballadors dels Centres Municipals de Serveis Socials, a més donarà suport en la identificació de llars vulnerables en risc de pobresa energètica per a desenvolupar noves accions finançades per la Unió Europea.

 

 

 

“En aquests moments la Fundació València Clima i Energia ja gestiona fons europeus i està executant programes contra la pobresa energètica -afirma Alejandro Ramón-. L’emergència climàtica ens obliga a accelerar la transició energètica, però tenim el compromís que aquesta transició no deixe ningú arrere. La transició energètica ha de ser inclusiva i justa. L’accés a l’energia neta i assequible ha de ser un dret universal.”

 

Un exemple de programa contra la pobresa energètica finançat per la Unió Europea i liderat per València des de la Fundació València Clima i Energia i Las Naves, és el WellBased, un estudi que permetrà comprovar els efectes de la pobresa energètica sobre la salut per al qual en aquest moment s’estan reclutant 130 famílies valencianes voluntàries.

 

 

Premis i noves seus per a l’Oficina de l’Energia

 

L’Oficina de l’Energia de València, que gestiona la Fundació municipal València Clima i Energia, s’ha convertit en un referent a nivell Europeu per la seua labor de sensibilització i difusió de les energies renovables i l’eficiència energètica i pel servei que presta en la formació i la informació a la ciutadania sobre el consum d’energia.

 

Recentment ha sigut reconeguda en els premis nacionals de l’Associació d’Agències Espanyoles de Gestió de l’Energia (Eneragen) i a l’octubre va rebre en el Museu Reina Sofia de Madrid el premi SustainabilityActions 2022 per impulsar l’estalvi energètic en centres educatius.

 

En 2021 més de quatre mil persones es van beneficiar directament dels serveis que presta l’Oficina de l’Energia i més de set mil van participar de manera directa o indirecta de les seues activitats.

 

A falta de conéixer les dades de 2022, l’augment de la demanda de formació i informació sobre energía ha fet que aquest mateix mes de desembre estiga prevista la inauguració d’una nova oficina en el Parc de l’Oest i una altra més obrirà les portes al gener en el barri de Torrefiel, que s’uniran a l a ja existent en li barri d’Ayora.

Skip to content