Tornar dalt
Guia de consejos para disfrutar de una Navidad sostenible - València Clima i Energia

Guia amb consells per a gaudir d’un Nadal més sostenible

Consells per a estalviar energia, per a optimitzar el reciclatge i reutilitzar materials,per a fer menús amb aliments de proximitat o regals de comerç just i sostenibles

La Nadal és una festa familiar que generalment va associada a un augment de la despesa i del consum. Sense haver de renunciar a gaudir d’estos dies, és important saber que podem fer-ho d’una forma més conscient i sostenible.

La guia sigut elaborada per educadors mediambientals i es distribueix en cinc grans blocs de consells per a reduir l’impacte del nostre consum: l’estalvi energètic, la decoració sostenible, el consum responsable, l’alimentació saludable i el reciclatge. Pots consultar-la, imprimir-la o descarregar-la per a compartir en l’enllaç que s’acompanya.

València és en 2024 la Capital Verda Europea. El compromís de l’Ajuntament de València amb el medi ambient i la millora climàtica és permanent i el Nadal és un bon moment per a reflexionar sobre la nostra manera de consumir. És bo saber que consumir millor és bo per al nostre planeta i també per a les nostres butxaques, i ens fa igual de felices.

Entre els consells de la guia per al Nadal sostenible figuran recomanacions per a reduir el consum d’energia, regulant la temperatura de les llars o utilitzant bombetes led, així com l’ús de materials reciclats per a la decoració de la casa, racionalitzar la compra de regals o elaborar menús més saludables a base de productes locals i de temporada, a més de fer un ús correcte dels diferents contenidors de reciclatge dels residus repartits per la ciutat.

La despesa en alimentació es dispara durant les festes de Nadal. Cal recordar que València és una terra amb una producció agroalimentària de molta qualitat. Apostant per aliments de proximitat podem fer menús molt apetibles, molt saludables i també més econòmics

Dones de l’Oficina de l’Energia de l’Ajuntament de València recomanen no tindre la calefacció per damunt dels 18 graus, aïllar correctament portes i finestres i apagar l’encaminador  d’internet mentre s’estiga fora de casa.

També és recomanable realitzar les compres en comerços de barri, així com portar bosses de roba per a fer la compra, utilitzar tovallons o estovalles de tela en la taula, descongelar els aliments dins de la nevera, optimitzar l’ús del forn o la vitroceràmica, utilitzar els electrodomèstics com la llavadora o el rentavaixella en els horaris amb l’electricitat més barata o consumir menys carn i apostar per les verdures i els productes de temporada i de proximitat.

Per a reduir la petjada de carboni en el transport, un dels consums que major impacte negatiu té el medi ambient, es recomana fer els desplaçaments en transport públic, apostar pel tren o compartir vehicle quan siga possible.

Skip to content