Tornar dalt

L’Ajuntament de València rep el premi SustainabilityActions 2022 per impulsar l’estalvi energètic en els centres educatius

L’Ajuntament de València rep el premi SustainabilityActions 2022 per impulsar l’estalvi energètic en els centres educatius

El programa “El meu centre en transició” de la Fundació València Clima i Energia ha rebut el guardó de CompromisoRSE i Equips&Talento en una gala que va congregar en el Museu Reina Sofia de Madrid  600 directius i professionals de la Sostenibilitat

 

Sota el lema “Inspiring Actions for a Better World”, la segona edició de Sustainability Day va reunir aquest dimarts  en el Museu Reina Sofia de Madrid  més de 600 professionals compromesos amb la sostenibilitat en un esdeveniment, organitzat per CompromisoRSE i Equips&Talent, convertit en fòrum on compartir les millors pràctiques i estratègies per a abordar els reptes i desafiaments en matèria medioambiental, social i de bon govern.

 

En la categoria d’Administracions Públiques, Alejandro Ramon, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, va recollir el premi atorgat a l’Ajuntament de València i la Fundació València Clima i Energia pel seu programa d’impuls a l’estalvi energètic en centres educatius “El meu centre en Transició”.

 

Per a Alejandro Ramon “València està en el radar de qualsevol institució que monitoritze els avanços de les polítiques responsables en matèria energètica i mediambiental. Estem fent els deures, ho estem fent bé i el nostre treball es veu reconegut. Som una de les ciutats europees compromeses amb la neutralitat climàtica en 2030, som finalistes per a ser Capital Verd Europa en 2024 i capital europea de la Innovació aquest mateix any. Tot això no és casual”

 

Empreses, organitzacions, institucions i startups, s’han reunit per a mostrar el seu compromís amb la sostenibilitat i compartir les millors pràctiques amb l’objectiu de complir amb l’Agenda 2030 i el repte de la descarbonització en Europa en 2050. A més de l’Ajuntament de València, entre altres institucions també s’ha premiat a l’Ajuntament de Barcelona i al Govern de Navarra.

 

El meu centre en transició –destaca Alejandro Ramon – és un programa que involucra alumnes, professors i famílies per a reduir la factura energètica en els centres i generar canvis d’hàbits de consum d’energia en les llars. La transició energètica ha de fer-se de la mà de la ciutadania i els joves són una part fonamental d’un canvi de mentalitat que ha vingut per a quedar-se”

El projecte, desenvolupat a través de l’Oficina de l’Energia municipal, ofereix realitzar ecoauditories en els centres que participen amb l’objectiu de reduir el seu consum energètic i les emissions de CO₂. Per a això, un equip tècnic analitza amb equips de mesurament l’energia que gasta el centre per a il·luminació o per a la calefacció i així, després d’analitzar els hàbits de consum, proposar mesures per a la reducció i l’optimització de la despesa.

El programa està obert a centres públics de primària i secundària, però també a altres centres municipals. Així, s’ha iniciat enguany un projecte pilot amb la Universitat Popular d’Aiora amb la mateixa dinàmica, per a impulsar iniciatives de transició a escala de barri.

Per a Alejandro Ramon, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, “amb la reducció del consum d’energia en els centres educatius aconseguim un estalvi en les factures del gas o la llum, però sobretot s’aconsegueix que els alumnes i les seues famílies prenguen consciència de la relació que hi ha entre la crisi climàtica i les formes de consum i producció de l’energia”.

Huit centres de secundària ja han iniciat la seua transició energètica

Durant el curs passat van participar en el programa huit centres de secundària on, a més de les ecoauditories, es van realitzar un total de setanta-un tallers en els quals van participar més de mil cinc-centes persones en grups de treball que involucren a estudiants, famílies i professors.

Els Instituts d’Ensenyament Secundari que ja han posat en marxa el seu centre en transició són els de Benlliure, Cabanyal, Districte Marítim, El Grau, Isabel de Villena, Ramon Llull, Serpis i Sorolla, a més de la Universitat Popular d’Aiora. Enguany es pretén estendre el nombre de centres coincidint amb la posada en marxa a València de dues noves oficines municipals de l’energia a Torrefiel i el Parc de l’Oest, que se sumaran a la ja existent en el barri d’Aiora. Per a participar en el programa qualsevol centre educatiu públic de València pot sol·licitar-lo de manera gratuïta en l’Oficina de l’Energia de l’Ajuntament.

L’objectiu del programa va més enllà de reduir la factura del gas o la llum millorant l’eficiència en el consum. Es busca que l’alumnat entenga el concepte de transició energètica, que relacione el consum i la producció de l’energia amb la crisi climàtica, que prenga consciència de quins són els seus hàbits de consum en el centre i en sa casa, que col·laboren en l’estalvi energètic i que es promoga una reflexió sobre l’ús de l’energia.

 

 

Skip to content