L’Ajuntament firma un conveni amb Caixa Popular per lluitar contra la pobresa energètica
• S’hi repartiran 200 cistelles de fruites i verdures entre les famílies participants en l’estudi sobre pobresa energètica que realitza la Fundació Clima i Energia
• Els participants en l’estudi són residents als Poblats Marítims, Orriols, Benimaclet, Aiora i Algirós
El regidor de Millora Climàtica i Eficiència Energètica, Carlos Mundina, i el director de Responsabilitat Social i Relacions Institucionals de Caixa Popular, Paco Alós, han ratificat el conveni de col·laboració per al desenvolupament del projecte europeu Wellbased. Així, gràcies a este conveni, s’hi distribuiran cistelles de fruites i verdures de proximitat entre més de 200 famílies en situació de vulnerabilitat energètica que participen en l’estudi que duu a terme la Fundació Clima i Energia per avaluar i reduir l’impacte de la vulnerabilitat energètica en diferents barris de la ciutat.
Totes dos entitats han ratificat este divendres un conveni segons el qual la Banca Cooperativa finança el repartiment de centenars de cistelles de fruita i verdura ecològica i de proximitat entre les famílies participants en el projecte com a agraïment per la seua col·laboració i implicació en l’estudi. Les cistelles de fruites i verdures pertanyen a dos productores agràries locals, Camí de l’Horta i Les Marietes.
Segons Carlos Mundina, “este conveni amb Caixa Popular és un exemple de les polítiques de col·laboració publicoprivada que duem a terme des de la corporació municipal en favor d’una transició energètica justa. A més de lluitar contra la pobresa energètica i estudiar l’impacte entre la població vulnerable, posem en valor l’alimentació sostenible i la salut als nostres barris.”
Per la seua banda, Paco Alós, director de Responsabilitat Social i Relacions Institucionals de Caixa Popular, destaca “la importància de la col·laboració entre l’administració pública, les empreses i la Universitat de València per ajudar les persones que més ho necessiten i, especialment, en l’àmbit de la vulnerabilitat energètica“.
Caixa Popular, a més d’aportar 7.800 euros per a la preparació i repartiment de cistelles, fomentarà la inclusió de les famílies en altres iniciatives i projectes socials patrocinades per la caixa cooperativa, molt activa en iniciatives de responsabilitat social. Fins al moment, s’han repartit més de 200 cistelles als participants del projecte i s’espera almenys doblar esta quantitat abans d’agost de 2024, data final del programa pilot.
El projecte WellBased, finançat per la Comissió Europea, té l’objectiu d’analitzar i reduir l’impacte que té la pobresa energètica en la salut i benestar de famílies en situació de vulnerabilitat energètica amb la finalitat de dissenyar i impulsar accions i polítiques públiques que garantisquen l’accés i bon ús de l’energia per a tota la ciutadania, independentment de la seua situació socioeconòmica. El projecte, que té 7 pilots en diferents països europeus, i en el qual també col·laboren entre d’altres la Universitat de València i l’Hospital Clínic de València, està liderat i coordinat des de València a través del centre d’innovació Las Naves i la Fundació València Clima i Energia.
Els participants del projecte, principalment residents de Poblats Marítims, Orriols, Benimaclet, Aiora i Algirós, col·laboren en l’estudi responent a enquestes sobre salut i qualitat de vida, facilitant la presa regular de mesures de salut (capacitat respiratòria, oxigen en sang, tensió arterial i qualitat del somni) i monitoratge durant 18 mesos de confort ambiental domèstic a través de sensors de temperatura, humitat i diòxid de carboni. Molts d’ells disposen, a més, d’assessorament personalitzat en matèria energètica a través de l’Oficina de l’Energia municipal per a reduir els seus consums, optimitzar les seues factures i acompanyar-los en la sol·licitud del bo social per a aquelles famílies que tinguen dret, a més de rebre un joc d’accessoris d’eficiència energètica.