Tornar dalt
Encuentro local frente al calor en València organizado por València Clima i Energia

Agents locals i experts en adaptació es reunixen a València per a anticipar-se a les onades de calor que pogueren produir-se este estiu

La trobada s’organitza en col·laboració entre els projectes europeus CoolTuraTe, sobre pobresa energètica i adaptació a la calor de les ciutats davant el calfament global, i el Fair Local Green Deals, sobre la implementació del Pacte Verd Europeu a escala local

La Fundació València Clima i Energia, de l’Ajuntament de València, organitza en ple hivern una jornada per a posar en comú les iniciatives que s’estan duent a terme des de diferents àmbits per a combatre els efectes de les onades de calor, cada vegada més freqüents i duradores, que afecten la ciutat de València cada estiu.
Per a Carlos Mundina, regidor delegat de Millora Climàtica de l’Ajuntament de València “l’estiu passat es va batre el rècord històric de temperatura màxima registrada a València. En concret el 10 d’agost el termòmetre de l’estació meteorològica de Vivers va marcar 44,5 °C. Són fenòmens crítics però que es repetixen cada vegada amb més freqüència i intensitat, i les administracions han d’anticipar-se per a combatre i mitigar els efectes d’estos fenòmens extrems”. La jornada del dimecres es presenta com un espai d’intercanvi entre totes les parts que poden aportar experiència en adaptació i mitigació dels efectes de la calor a nivell local per a definir l’estratègia a seguir a curt, mitjà i llarg termini. A més, es desenvoluparà una sessió de treball per a avançar en la integració futura d’esta temàtica en documents estratègics com l’Acord Climàtic de la ciutat, elaborat en el marc de la Missió Climàtica València 2030. El lloc triat per a celebrar la trobada, el CEIP Ballester Fandos, té una significació simbòlica ja que este centre educatiu públic de la Malva-rosa és un referent en renaturalització d’entorns educatius, amb el projecte d’innovació social Natural[ment], finançat també per l’Ajuntament. El centre ha rebut també diferents reconeixements per la seua aposta per les energies renovables i vol ser la primera comunitat energètica solidària de la ciutat.

Durant la jornada intervindran persones expertes en representació de múltiples entitats. Seran presents organitzacions nacionals i europees com la Universitat Politècnica de Madrid, el Comité assessor sobre la Pobresa energètica de la Comissió Europea (EPAH), o l’oficina de planificació urbana Paisatge Transversal. A nivell regional, es comptarà també amb el Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV), les Conselleries de Sanitat i de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, així com l’Institut Valencià de l’Edificació. Finalment, a nivell local hi haurà també participació de l’Oficina de l’*Energia municipal, Les Naus, i la regidoria de Servicis Socials de l’Ajuntament de València.
“En la mesura de les nostres possibilitats – afig Carlos Mundina-, des de l’Ajuntament volem anticipar-nos als efectes negatius del calfament global que ens afecten especialment cada estiu. Ho fem des d’una perspectiva integral i estructurada al voltant de la Missió Climàtica València 2030 i a més ho fem en col·laboració amb la societat civil, del sector privat i de la mà dels nostres socis europeus”

Projecte CoolTuraTe

CoolTuraTE és un projecte europeu que a València lidera la Fundació municipal València Clima i Enegia que se centra en la formació d’actors locals per a lluitar contra la pobresa energètica d’estiu a la ciutat de València. Ha format durant la tardor passada a més de 30 persones sobre estes temàtiques i esta trobada pretén compartir els resultats del projecte amb l’ecosistema local. És finançat pel Energy Poverty Advisory Hub (EPAH) de la Unió Europea i participen en ell, a més de l’Ajuntament de València, la cooperativa AEIOluz, Càritas Diocesana i la Universitat Politècnica de Madrid.

Projecte Fair Local Green Deals

El projecte “Fair Local Green Deals”, coordinat per ICLEI Europa, té com a objectiu recolzar la implementació del Pacte Verd Europeu a nivell local en ciutats com València, Vitòria-Gasteiz, Wroclaw, Łódź i Ghent. Cerca involucrar activament a la ciutadania i altres parts interessades en la creació d’Acords Verds Locals adaptats als seus interessos i prioritats. A València, el treball, dirigit per la Fundació municipal València Clima i Energia, s’està centrant precisament en l’Acord Climàtic de la Ciutat (ACC), preparat en el marc de la Missió Climàtica València 2030. Es pretén, de manera participativa, identificar possibles millores en l’Acord, des d’una perspectiva d’equitat i justícia social, per a una millor adaptació enfront de la calor a la ciutat.

Skip to content