Tornar dalt
Proyecto Europeo Save The Homes - proyecto referente en europa liderado por Valencia Clima i Energia

València s’ha convertit en referent europeu en polítiques de rehabilitació energètica

• El complex La Petxina ha acollit la Primera Trobada Estatal d’Oficines de Rehabilitació Energètica d’Espanya, amb més de 20 representants de municipis espanyols
• València i Rotterdam lideren el projecte europeu Save The Homes per a impulsar la transformació del parc immobiliari

La Fundació municipal València Clima i Energia lidera el pilot de la ciutat de València en el projecte europeu Save The Homes, en el qual participen altres institucions espanyoles i europees com l’Institut Valencià d’Edificació (IVE), el Consell General de Col·legis d’Administradors de Finques de la Comunitat Valenciana, l’Ajuntament de Sant Cugat, l’Ajuntament de Rotterdam (Països Baixos), la Unió Internacional de Propietaris d’Habitatge (UIPI) o ICLEI, una xarxa mundial que agrupa més de 2.500 governs locals i regionals compromesos amb el desenvolupament urbà sostenible.

El projecte busca contribuir a un augment de la taxa de renovació d’habitatges de la ciutat, mitjançant la implementació d’una finestreta única com l’Oficina de l’Energia de l’Ajuntament de València, que presta un servici integrat de rehabilitació d’habitatges, i que oferix acompanyament de proximitat i confiança a les persones propietàries.

València ha acollit la primera trobada estatal d’Oficines de rehabilitació energètica finançat per la Unió Europea i el projecte Save the Homes, que s’ha celebrat en el complex esportiu-cultural La Petxina. La trobada, organitzada per la fundació València Clima i Energia, ha reunit més de 20 representants de municipis espanyols, a més de representants de la Generalitat, la Diputació de València, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, FVMP, i la xarxa de ciutats espanyoles CitiES 2030.

Durant la jornada, diferents governs locals han intercanviat experiències en el desenvolupament de polítiques locals de renovació d’habitatges, la identificació de bones pràctiques i l’exploració d’eines i protocols que impulsen estes bones pràctiques.

El regidor de Millora Climàtica i Eficiència Energètica, Carlos Mundina, ha destacat que “l’aposta per l’eficiència energètica de l’Ajuntament de València passa per millorar l’eficàcia en els consums dels edificis públics municipals, però també per incentivar i ajudar a millorar eixa eficiència en els edificis i els habitatges particulars. L’Oficina de l’Energia de València és una eina imprescindible per a impulsar la transició energètica entre la ciutadania i s’ha convertit en un referent a Espanya i a Europa per l’èxit de la seua gestió”, ha afegit.

Durant la trobada, els participants han subratllat el fet que, a Europa, els edificis representen aproximadament el 40% del consum energètic i contribuïxen al 36% de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, per la qual cosa els governs de tota la Unió s’enfronten a l’important repte d’adaptar el seu parc immobiliari als ambiciosos objectius climàtics, especialment els governs locals.

Escola Ciutadana de Rehabilitació Energètica i fòrum en línia

Amb l’objectiu d’impulsar la rehabilitació energètica, la Fundació municipal València Clima i Energia ha creat l’Escola Ciutadana de Rehabilitació Energètica, formada per un grup de persones propietàries interessades a rehabilitar la seua vivenda o edifici, que compten amb el suport i l’assessorament del personal de l’Oficina de l’Energia de l’Ajuntament de València.

Este grup, al qual pot sumar-se qualsevol persona resident a la ciutat, permet als seus membres estar actualitzats amb l’última informació del sector de la rehabilitació; conéixer les notícies d’interés com a subvencions i ajudes; compartir informació amb altres persones sobre experiències, consells o referències d’empreses, així com poder realitzar visites a edificis o habitatges rehabilitats per tal d’inspirar-se.

A més, la mateixa Oficina ha posat en marxa, amb el finançament del projecte Save the Homes, un fòrum en línia de rehabilitació en la web de la Fundació València Clima i Energia, una comunitat virtual on qualsevol persona, institució o col·lectiu pot inscriure’s per a intercanviar experiències sobre rehabilitació energètica.

Skip to content