Tornar dalt
Escuela Ciudadana de Rehabilitación Energética comparte información, consejos y dudas sobre la Rehabilitación Energética de Avenida Cataluña

L’Escola Ciutadana de Rehabilitació Energètica de València comença a caminar estudiant l’experiència en l’Avinguda Catalunya

El dimecres 12 de juliol l’Oficina de l’Energia de l’Ajuntament de València organitza una visita guiada als edificis de l’avinguda Catalunya que estan sent rehabilitats i serviran d’exemple per a altres edificis de la ciutat

L’Escola Ciutadana de Rehabilitació Energètica de València, creada gràcies al projecte europeu Save the Homes, comença a fer els seus primers passos posant en contacte a persones que estan rehabilitant o volen rehabilitar la seua casa per a compartir informació, consells i dubtes amb altres persones en una situació similar. L’Escola permet que estes persones compartisquen referències i consells pràctics d’empreses, productes, subvencions o finançament i rebre l’assessorament i acompanyament continu del personal tècnic de València Clima i Energia i l’Oficines de l’Energia municipals.

Amb este objectiu, el dimecres 12 de juliol, l’Escola organitza una visita als edificis d’Avinguda Catalunya que estan sent rehabilitats. La visita és gratuïta i està oberta a particulars i professionals que vulguen conéixer, de primera mà, tots els detalls d’una rehabilitació energètica. 

El projecte Save the Homes busca, a través de l’Oficina de l’Energia, facilitar i accelerar una ona de renovació dels edificis i els habitatges de València. En concret, s’acompanya a les persones que volen rehabilitar la seua casa al llarg de tot el procés, amb un servici professional, gratuït i imparcial: cerca d’informació, anàlisi de les possibles reformes i els seus costos, sol·licitud de subvencions, cerca de finançament, contractació de professionals i mesurament dels resultats aconseguits.

Els dos edificis, situats en els números 1 i 3 de l’avinguda Catalunya de València, que sumen més de 130 habitatges, es troben actualment en procés de rehabilitació. La millora energètica consisteix en un Sistema d’Aïllament Tèrmic per l’Exterior (SATE) per a aconseguir reduir notablement la pèrdua de calor a l’hivern o l’entrada de calor a l’estiu, a més de reduir problemes com el soroll i les humitats.

A més, l’obra també contempla una sèrie de reparacions i millores relacionades amb la conservació, l’estètica i la seguretat de l’edifici, com són la reparació de les safates i vores dels balcons, la reparació dels revestiments de les façanes, la retirada i substitució de les gelosies de fibrociment, la substitució de les llindes de buits de finestra i la col·locació d’un sistema de sobrepressió per a evitar la propagació de fum d’un possible incendi en l’escala.

En total, l’obra té un pressupost de quasi 2 milions d’euros, però té una subvenció de la Generalitat del 35% sobre el pressupost de la s actuacions en façana per a millora de l’eficiència energètica.

Segons Silvia Bronchales, l’arquitecta que lidera este projecte “la intervenció en els edificis d’avinguda Catalunya és una gran experiència tant per als veïns, per als tècnics que participem, com per a la ciutat. És un procés complex, que exigeix molt d’esforç de tots els agents que intervenim en ell, però resulta un procés molt gratificant alhora, ja que els resultats s’aprecien conforme avança l’obra de forma molt evident. La millora en la qualitat de vida que implica una rehabilitació energètica supera de llarg els esforços realitzats, i no hem d’oblidar que a més suposa una revaloració de l’immoble”

Sensors de temperatura, humitat i CO₂

A més de la rehabilitació i gràcies al projecte europeu EBENTO, en estos blocs de cases s’instal·laran sensors per a obtindre dades de confort (temperatura, humitat relativa i concentració de C02) a l’interior de les llars participants en el pilot valencià, sent la Fundació València Clima i Energia el soci encarregat de la seua implementació.

A l’octubre de 2022 es va posar en marxa el nou projecte EBENTO d’Horitzó Europa, que compta amb un pressupost prop dels 5,9 milions d’euros i una duració de 3 anys. En este projecte, coordinat pel grup ETRA, participen 11 socis de 7 països de tota Europa, entre els quals es troba l’Ajuntament de València

El projecte EBENTO, té com a objectiu desenvolupar una plataforma integrada per a tots els actors involucrats en el sector de la construcció i la rehabilitació per a proporcionar una plataforma de finestreta única que puga coordinar i gestionar millor els contractes de rendiment energètic, reunint les necessitats de tots els actors implicats en la millora del parc immobiliari. El projecte se centra en els ciutadans com a actors clau de la transició energètica, ajudant-los en la seua presa de decisions per a invertir en eficiència energètica. Tant les institucions públiques com les comunitats energètiques, amb el suport de les pimes i les empreses de serveis energètics, podran identificar possibles millores d’eficiència energètica al parc d’habitatges residencials, reduir els tràmits administratius i possibilitar aliances públic-privades per a atraure inversions i reduir els costos inicials.

Skip to content