El projecte FEEL de la Unió Europea que impulsa la transició energètica urbana selecciona València com a soci a Espanya
La Fundació València Clima i Energia gestionarà 200 mil euros per a estudiar com reduir dràsticament el consum d’energia aplicant la cooperació comunitària i mesures de baixa tecnologia en un projecte on també participen ciutats i regions de França, Dinamarca, Itàlia, Suècia, Polònia, Irlanda i Romania
València i altres 7 regions i ciutats europees posen en marxa el projecte Interreg FEEL per a intercanviar experiències en les seues polítiques de transició energètica basades en la cooperació i la suficiència energètica.
Aquest projecte, finançat per la Unió Europea, té un pressupost de 2 milions d’euros i una duració de 4 anys. A més de València, participen institucions de Lorient (França), Bistrita (Romania), Frederikshavn (Dinamarca); la Regió de Ligúria (Itàlia), Cork (Irlanda), Mazovia (Polònia) i de l’Agència d’Energia del Nord de Suècia.
Per a Carlos Mundina, Regidor Delegat de Millora Climàtica, Acústica i Eficiència Energètica, “València vol ser líder a Europa en polítiques de sostenibilitat i volem estar en tots els fòrums d’intercanvi d’experiències que puguen servir-nos per a millorar la qualitat de vida dels valencians”.
El projecte Interreg FEEL vol provar i desenvolupar l’enfocament de la Ciutat Frugal en 8 ciutats i regions europees, aplicant els principis de suficiència per a reduir dràsticament els consums d’energia i les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle associades.
La necessitat de reduir la dependència energètica i augmentar l’eficiència de l’energia consumida, aconseguir gaudir un nivell de qualitat de vida sense esgotar les possibilitats de continuar gaudint-la en el futur, no sempre requereixen d’inversions costoses o mesures dràstiques. El projecte FEEL pretén explorar les opcions que ofereix la frugalitat, entenia com la qualitat de ser prudents i estalviadors en l’ús dels recursos energètics, així com optimitzar el seu ús per a evitar el seu desaprofitament.
Utilitzar solucions ultres-simples de baixa tecnologia contribueix a garantir les necessitats de les persones. Un exemple seria el desenvolupament de la construcció bioclimàtica, aplicant solucions basades en la naturalesa per a substituir als habituals sistemes mecànics de ventilació, refrigeració o calefacció que consumeixen més energia i tenen uns majors costos de producció
La Fundació València Clima i Energia, que gestionarà el projecte de València amb una inversió de 200 mil euros, té com a objectiu donar suport a projectes existents relacionats amb les “Ciutats frugals, Sobrietat energètica i comunitats Low-Tech” començant en la seua primera fase per identificar els actors i bones pràctiques de València que puguen servir per a l’intercanvi d’experiències amb altres territoris i possibles projectes pioners.
“Aprofitar el finançament europeu i optimitzar els fons que arriben d’Europa és una de les nostres prioritats – afig Carlos Mundina-. Els projectes europeus són una fórmula que continuarem explotant i la Fundació València Clima i Energia és una bona eina per a canalitzar aquestes inversions en matèria de medi ambient i transició energètica”
La filosofia d’aquest projecte és implementar polítiques de frugalitat en la transició energètica per a millorar la sostenibilitat de les nostres ciutats. El concepte de “ciutat frugal” es basa en la suficiència i la sostenibilitat i cerca satisfer les necessitats de les comunitats urbanes aplicant tecnologia ultra-simple i utilitzant les solucions menys complexes i menys costoses possibles com poden ser l’assessorament en mesures d’estalvi energètic o el lliurament de kits de micro mesures per a millorar el confort tèrmic en els habitatges. A més, el projecte busca desenvolupar nous serveis i infraestructures per a satisfer necessitats bàsiques de manera sostenible.