Tornar dalt

València es bolca amb la divulgació i lluita contra el canvi climàtic amb València Canvia pel Clima!

València es bolca amb la divulgació i lluita contra el canvi climàtic amb València Canvia pel Clima!

El regidor Berto Jaramillo aprofita la presentació de la iniciativa, que durarà un mes, per a anunciar la transformació de la Fundació Observatori Canvi Climàtic en la fundació València Clima i Energia

València, 15/10/2018

Concentrar tots els esforços que s’estan realitzant per part d’institucions públiques i privades contra el canvi climàtic i difondre com combatre-ho en l’àmbit individual i col·lectiu”, este és l’ambiciós objectiu de la iniciativa ‘València canvia pel clima’, presentada este dilluns pel regidor d’Energies Renovables i Canvi Climàtic de l’Ajuntament de València, Berto Jaramillo.

El programa de ‘València Canvia pel Clima!’ inclou des de tallers sobre estalvi energètic, projecció de documentals o ‘bioblitzs’ (activitats d’observació i catalogació de la biodiversitat urbana) en parcs públics de Benicalap i Marxalenes fins a conferències de responsables de Greenpeace o el Climathon (presentació d’idees durant 24 h) per a lluitar contra el mosquit tigre durant allò que el regidor va qualificar de “mes climàtic”.

La iniciativa culminarà el diumenge 11 de novembre amb el tancament de la Plaça de l’Ajuntament de València en un gran acte “lúdic i divulgatiu” que porta per títol ‘La plaça canvia pel clima’ i on es donaran la mà a activitats d’àmbits tan diversos com l’alimentació ecològica i de proximitat, l’eficiència energètica, les energies renovables o la reducció de residus sòlids.

La iniciativa està “pilotada” per l’Ajuntament, segons paraules de Jaramillo, amb la col·laboració de dues fundacions municipals, Les Naus i València Clima i Energia, que és el nou nom de l’antiga Fundació Observatori Canvi Climàtic. De fet, el regidor va aprofitar l’acte per a donar a conéixer el nou nom, contingut i imatge d’esta fundació i presentar al seu nou director gerent, Carlos Sánchez.

Les múltiples activitats de ‘València canvia pel clima!’ tindran lloc durant este mes en diferents espais de la ciutat i arranquen hui mateix amb una taula informativa en el Mercat de Russafa. El cap de servei de la regidoria d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, Nacho Lacomba, va ressaltar que la iniciativa naix amb el suport i col·laboració d’una vintena d’entitats de molt diversa índole que van des d’ONGs i associacions ciutadanes fins a Pymes, encara que totes elles amb un mateix denominador comú, estar “lligades al concepte d’economia social i solidària, d’economia circular”. Adient, Som Energia, Greenpeace o la Universitat de València són algunes de les entitats col·laboradores de ‘València Canvia pel Clima!’.

En este sentit, Jaramillo ha parlat de “compromís amb la transició energètica” i va insistir en les quatre “hèlixs” necessàries per a lluitar contra el canvi climàtic i impulsar aquest tipus d’iniciatives: “l’administració pública, les universitats, el sector privat i la ciutadania”, subratllant que aquesta última mai havia sigut convidada a participar en aquest tipus d’iniciatives municipals. Durant l’acte es va projectar el vídeo de presentació de ‘València Canvia pel Clima!’, en el qual es reforça la idea de cercar “un futur més sostenible” a través del canvi en els hàbits ciutadans tant a l’àmbit individual com a col·lectiu.

Oficina de l’Energia

El nou director gerent de la fundació València Clima i Energia, Carlos Sánchez, va destacar la il·lusió amb què afronta esta nova etapa i el fet que l’entitat haja deixat de ser una mera extensió de l’Observatori del Canvi Climàtic del Cabanyal, espai formatiu visitat majorment per escolars, per a passar a tenir més capacitat d’actuació i un segon “espai emblemàtic”: l’Oficina de l’Energia, la inauguració de la qual està prevista per a “el final del pròxim hivern o principis de primavera” en el carrer José María d’Haro de València.

L’Oficina de l’Energia pretén ser un espai de difusió d’informació on es puga “sol·licitar informació sobre la factura de la llum, conéixer els tràmits per a sol·licitar que l’energia de la teua casa siga renovable o fer tallers sobre estalvi energètic”, segons va explicar Carlos Sánchez. En aquesta línia, el regidor Berto Jaramillo va destacar el “nou impuls” i l’ampliació d’activitats de València Clima i Energia en relació a la seua fundació antecessora “que ha tingut poca activitat en el passat”.

L’Oficina de l’Energia albergarà també sala d’exposicions i pretén ser, en definitiva, un punt de trobada de tots els agents socials i ciutadans que volen treballar “per un nou model energètic”, en paraules de Sánchez.

Skip to content