València participa en el projecte europeu “Save the Homes” per a millorar l’eficiència energètica domèstica
L’Oficina de l’Energia impartix dijous un taller sobre rehabilitació energètica com a part d’este projecte
L’objectiu del projecte és impulsar la rehabilitació d’edificis i habitatges per a reduir el consum energètic, millorar la salut i lluitar contra el canvi climàtic. El taller que s’impartix este dijous en les oficines de la Fundació València Clima i Energia en el barri d’Aiora forma part del projecte “Save the Homes” en el qual participen onze institucions de cinc països europeus i té un finançament de més d’un milió i mig d’euros de la Comissió Europea.
Segons dades de Fundació Clima i Energia, els edificis a València generen més del 40% del consum energètic i el 30% de les emissions de CO₂. El taller programat per l’Oficina de l’Energia del barri d’Aiora és eminentment pràctic, obert al públic i d’accés gratuït fins a completar aforament. S’informarà de totes les ajudes disponibles, tant les de la Generalitat a través del programa Renoveu, les deduccions fiscals en l’IRPF estatal o les ajudes específiques per a persones en situació de vulnerabilitat.
Alejandro Gómez, tècnic d’energia de la Fundació València Clima i Energia i responsable d’impartir el taller, ha assenyalat que “invertir en rehabilitació d’habitatges i edificis és rendible a mitjà termini. Millorar l’eficiència energètica d’una vivenda o negoci pot estalviar fins a un 75% del consum energètic, i això pot traduir-se en un estalvi d’entre el 20% i el 90% del cost de les factures de llum i gas. A més revalora la propietat. Això sense comptar amb la millora del confort que genera l’aïllament tèrmic i acústic i les millores per a la salut que es deriven.”
Quasi la meitat dels habitatges a València tenen més de 50 anys i la majoria requerixen d’inversions per al seu manteniment i per a obtindre l’Informe d’Avaluació de l’Edifici, que seria l’equivalent a passar la ITV per als edificis. Gómez ha assenyalat que “l’estructura residencial de València té característiques que la diferencien d’altres ciutats del nord d’Europa. Ací, el 98% dels habitatges es troben en edificis. Esta vida en comunitat fa molt complicada la renovació del parc, perquè moltes de les actuacions necessiten del consens de les comunitats de propietaris. Per això és important acostar la informació als veïns, als administradors de finques i als professionals de la construcció”.
En el projecte Save the Homes, que té un finançament de més d’un milió i mig d’euros de la Comissió Europea, participen onze institucions d’Espanya, Bèlgica, Alemanya, Països Baixos i Eslovènia. A València, la Fundació València Clima i Energia coordina les actuacions de foment de la rehabilitació i difon la cultura de la transició energètica entre la ciutadania a través de les Oficines de l’Energia municipals.
L’objectiu del projecte és accelerar la millora de l’eficiència energètica residencial gràcies a l’aïllament de façanes, cobertes i sòls, la millora de la qualitat de les finestres, la millora de l’eficiència dels electrodomèstics o la climatització, la substitució de les calderes de gas o la implementació d’energies renovables com la fotovoltaica o la aerotèrmia.
L’Oficina de l’Energia disposa en l’actualitat de tres seus en el barri d’Aiora, a Torrefiel i al Parc de l’Oest, a més d’una oficina itinerant que recorre els diferents pobles i barris de València. Entre altres prestacions, oferix servici d’assessorament i sensibilització en matèria energètica, tallers formatius per a entendre les factures de la llum o el gas, solucionar dubtes sobre energia solar o impulsar comunitats energètiques locals.